Hoppa till huvudinnehållet

David Persson brasslärare på Kulturskolan. ”Jag fick bara ljud i bastuban”

Publicerad:
Sedan i våras är David brasslärare på Kulturskolan i Karlskoga.
Sedan i våras är David brasslärare på Kulturskolan i Karlskoga. Foto: Anne-Lie Gustavsson

Efter fem års studier till ämneslärare vid Musikhögskolan i Örebro är 28-årige David Persson tillbaka på Kulturskolan i Karlskoga igen.

– Tack vare min tid på Kulturskolan sitter jag här nu med den yrkesutbildning jag har.

David Persson började med musiken som nioåring. Han vågade inte gå till Kulturskolan ensam så han tog med sig en kompis. Det var nervöst att testa instrument. Av en slump klev han in till Torbjörn Lundquist och Jörgen Ärlandsback i brassrummet.

– Jag testade alla brassinstrument men lyckades inte få ljud i något annat än bastuban och det var väl kärlek vid första tonen kan man säga.

Svårt att bemästra

David anmälde sig till den kursen och har fortsatt sedan dess.

– Det är ett instrument som tar tid att bemästra ordentligt, så är det med alla brassinstrument, det kräver mycket av den som spelar. Många muskler ska övas upp i munnen. Man måste ha tålamod, det är därför många tröttnar. Det finns så många andra aktiviteter som drar.

Att han valde att bli lärare beror till stor del på hans pappa Jan Persson.

– Han jobbade som fagottlärare på Kulturskolan, det har gett mig en inblick i hur det yrkeslivet är. Han var ledig på somrarna så vi kunde göra mycket tillsammans och man fick hålla på med sitt intresse på arbetstid.

David var inte uppslukad av musik i ungdomen men valde trots det estetprogrammet på gymnasiet.

– Jag var bland de sista kullarna som gick i Karlskoga innan programmet lades ner. Det var då mitt musikintresse började ta fart. Jag började spela elbas eftersom jag kände att jag ville ha ett basinstrument till och kom in i det forumet också.

David var nio år när bastuban kom in i hans liv.
David var nio år när bastuban kom in i hans liv. Foto: Anne-Lie Gustavsson

I slutet av gymnasiet fick David en svacka med tuban. Han kände att hans utveckling hade stannat av och självförtroendet svek.

– Jag kände att jag inte kom nånstans och tappade lusten. Jag tror att alla brasselever stöter på den där väggen när man känner att oj nu är det tungt här. Tar man sig igenom så håller man nog på livet ut. Det är min tro, så var det för mig.

Ett uppsving

David sökte till Ingesunds folkhögskola på både elbas och tuba och kom in som reserv på elbas.

– Där fick jag även tillfälle att ha tubalektioner och där väcktes min passion för tuban igen. Lars Hellgren som var min lärare gjorde att jag utvecklades ännu mer. Det blev ett uppsving för mig.

Efter avslutade studier vid Ingesund sökte David till Örebro musikhögskola på tuba.

– Jag kom inte in och fick en liten existentiell kris. Det var mycket om och men och jag sökte lokförarutbildning i Hallsberg två gånger men kom inte in. Jag ansträngde mig nog inte tillräckligt, det var nog inte vad jag ville djupt där inne.

2015 fick David jobb som elevassistent på Stråningstorps skola.

– Under den perioden kände jag att skolmiljön var något jag trivdes väldigt bra i. Det kändes tryggt och jag bestämde mig för att utbilda mig till lärare.

Trombon spelar han också.
Trombon spelar han också. Foto: Anne-Lie Gustavsson

2016 kom han in på Musikhögskolan i Örebro och fem års studier tog fart.

– Oerhört rätt val! Där fick jag möjlighet att utveckla mitt tubaspel ännu mer och började även spela bastrombon.

Först nej, sen ja

Både David och hans sambo fick sedan jobb i Mariestad, hon som sångpedagog och han som mellanstadielärare. I samma veva ringde Helene Kalin från Kulturskolan i Karlskoga för att erbjuda jobb.

Man har det med sig hela livet och kan hålla på tills man ligger i graven.
David Persson

– Dåvarande brassläraren skulle byta tjänst 2021 och jag hade precis skrivit på i Mariestad så jag tackade nej.

Våren 2022 visade det sig att Kulturskolan inte hade hittat någon fast anställd och David blev erbjuden jobbet igen.

– Denna gång tackade jag ja och nu sitter jag här med fast jobb på båda orterna, 50 procent på varje. Det känns lite splittrat men hittills tycker jag det funkar bra.

David tillsammans med bastuba, trombon och baryton.
David tillsammans med bastuba, trombon och baryton. Foto: Anne-Lie Gustavsson

Som brasslärare undervisar David i bastuba, trombon och baryton.

– Det är väldigt givande, ger mycket energi tillbaka och jag får jobba med elever som är motiverade att lära sig ett instrument. Jag tycker det är kul att sprida spelglädje och att lära ut en färdighet. Man har det med sig hela livet och kan hålla på tills man ligger i graven.

Förutom huvudinstrumentet bastuba spelar han trombon, baryton och lite trumpet. Han spelar bastuba i Bofors musikkår och trombon i storbandet Vadsbo Big Band.

– Tack vare min tid på Kulturskolan sitter jag här nu med den yrkesutbildning jag har. Kulturskolan visade vilken riktning jag skulle ta. Det känns oerhört fint att få komma tillbaka, cirkeln är sluten.

Läs mer:

Kulturskolan en röd tråd genom livet: ”Det började med musiklek”

Artikeltaggar

KarlskogaKulturskolanNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.