Hoppa till huvudinnehållet

Dröjde ett par år men den här gången blir Fotoklubbens utställning av

Publicerad:
Degerfors fotoklubb ställer ut i Smältarbyggningen. Susanne Wallin, Hans Blomqvist och Lennart Gustafson är på plats och hänger utställningen.
Degerfors fotoklubb ställer ut i Smältarbyggningen. Susanne Wallin, Hans Blomqvist och Lennart Gustafson är på plats och hänger utställningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Senast de skulle ha utställning, så hann de precis bara hänga den. Därefter fick de plocka ned den redan efter en dag och hann aldrig ens ha vernissage. Nu kommer Degerfors fotoklubb tillbaka med såväl de fotografierna, som en hel del nya bilder.

Det var coronapandemin som satte stopp för utställningen de skulle ha i Smältarbyggningen förra gången. Nu håller fotoklubben sin första utställning efter pandemin. Vernissage är nu på söndag, då representanter från klubben förstås är på plats för att visa, berätta och bjuda på fika.

Drygt 30 fotografier av sex olika fotografer visas upp och det är mycket naturbilder, men från skilda platser - från Australien till Fasaskogen och Lofoten.

Ibland är inte allt som det ser ut. Den här bilden kan också ses i Smältarbyggningen från och med söndag.
Ibland är inte allt som det ser ut. Den här bilden kan också ses i Smältarbyggningen från och med söndag. Foto: Magnus Sjöström

En av fotograferna, Sten-Åke Fallqvist, kör fortfarande analoga bilder och dessutom svart-vita.

För- och efterarbete

Men även om de andra kör digitalt så är arbetet bakom kameran ett, men sen ska bilderna också bearbetas och även utskrifterna. Det är bland annat Susanne Wallins foto från Knuthöjdsmossen i Hällefors, som ser ut som en oljemålning, ett bevis på. Lennart Gustafson har hjälpt henne att skriva ut den på canvas.

 • Degerfors fotoklubbs ordförande Hans Blomqvist hänger Susanne Wallins foto från en allé, som bland annat finns representerad på psykmottagningen som en symbolisk bild för att ta sig vidare framåt.
  Degerfors fotoklubbs ordförande Hans Blomqvist hänger Susanne Wallins foto från en allé, som bland annat finns representerad på psykmottagningen som en symbolisk bil… Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Susanne Wallin, kassör i fotoklubben, hänger ett fotografi hon tig nyligen vid Degernäs.
  Susanne Wallin, kassör i fotoklubben, hänger ett fotografi hon tig nyligen vid Degernäs. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Degerfors fotoklubbs nestor Lennart Gustafson och ordförande Hans Blomqvist hänger ett par bilder av Blomqvist.
  Degerfors fotoklubbs nestor Lennart Gustafson och ordförande Hans Blomqvist hänger ett par bilder av Blomqvist. Foto: Anna-Stina Tallmyren
 • Bild från Degernäsudden som finns med i utställningen.
  Bild från Degernäsudden som finns med i utställningen. Foto: Susanne Wallin
 • Lennart Gustafson är den av medlemmarna som varit med i klubben längst tid.
  Lennart Gustafson är den av medlemmarna som varit med i klubben längst tid. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Men det dämpar lite, så man måste ha hårdare kontrast och skärpa, fast det får inte bli för mycket, och sen måste bilderna ha ganska stort format för att göra sig då det blir liksom grovt raster, säger Gustafson som är den som varit med längst i klubben. Han gick med 1969, men betalade in sig som medlem 1970. Då var det 45-tal medlemmar och idag är det färre än hälften.

– Många tjänstemän som var med i klubben försvann då Uddcomb flyttades till Karlskrona, säger Gustafson som parallellt med utställningen håller på med fotoväggtapeter till grovplåtverkets 60-årsjubileum.

Mer på gång

Efter söndagens vernissage är utställningen öppen tre förmiddagar i veckan, då Hembygdsföreningen håller öppet. Den pågår till och med den 16 november.

Men mer är på gång i klubben senare i år, då man med 2023 års utgåva av den populära fotoalmanackan firar 40-årsjubileum och med anledning av det har en utställning under julskyltningen med gamla bilder.

En av många bilder som ingår i utställningen.
En av många bilder som ingår i utställningen. Foto: Annelie Blomqvist

Artikeltaggar

DegerforsFotograferingHans BlomqvistKonstLennart GustafsonNöje/KulturSmältarbyggningenUtställningarVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.