Hoppa till huvudinnehållet

Kris på hembygdsgården - behöver hjälp

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Föreningen som driver hembygdsgården i Knutsbol behöver hjälp, då de inte längre orkar med allt som behöver göras på gården.
Föreningen som driver hembygdsgården i Knutsbol behöver hjälp, då de inte längre orkar med allt som behöver göras på gården. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det är lite kris för Hembygdsgården i Knutsbol. Medlemmarna i föreningen som driver den börjar bli till åren och föryngring sker inte.

Av den anledningen att medlemmarna i föreningen Knutsbols hembygdsgård börjar bli till åren är de i behov av ekonomisk stöd, då de inte längre kan utföra allt som behöver göras på gården. Frågan togs upp till diskussion i servicenämnden.

– I deras arrendekontrakt står att de ska stå för allting och de behöver hjälp. De har inte den orken i föreningen att kunna driva allt det. Så vi kom fram till att vi ska hjälpa dem med det som är, kan man säga ”livshotande”, för om någon får ström i sig är kommunen ansvarig som fastighetsägare, säger servicenämndens ordförande Patrik Renberg (S).

Av den anledningen ska det göras en besiktning av elhistorien på gården och åtgärdas det som behövs.

Fastighetsskuld

Därefter ska man gå igenom vad som behöver göras på fastigheten i övrigt och beräkna en totalkostnad på det hela.

– Ytterligare ett steg är om vi ska ha fastigheten kvar, men Hembygdsföreningen har funnits i många år och varit bra och nyttig på många sätt. En tjänsteman drog en anekdot om då han satt och jobbade vid skrivbordet och hade en almanacka som Världshälsoorganisationen hade tryckt upp, med bilder från olika ställen i världen, säger Renberg och fortsätter:

– Då tittade frun på den och sa ”men det är ju vår hembygdsgård som är med” och där var en bild från midsommarfirandet där eller nåt där de dansade.

– Vi har en underhållsskuld där också, som på många andra fastigheter och det gäller att ta hand om sånt som är nödvändigt, säger Renberg.

Artikeltaggar

BeslutFastigheterKnutsbolPatrik RenbergPolitikÅtgärder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.