Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga kommun planerar för fristående förskola - i Storängen: ”Helt fel väg”

Publicerad:
Ledamöterna i barn- och utbildningsnämndens står på olika sidor i frågan om en fristående förskola.
Ledamöterna i barn- och utbildningsnämndens står på olika sidor i frågan om en fristående förskola. Foto: NTB

Karlskoga kommun har fått in en ansökan om tillstånd att etablera en fristående förskola. Skolförvaltningen ställer sig positiva men från Socialdemokraterna kommer det tveksamma röster.

– Ska vi minska segregationen så är detta helt fel väg, säger Matz Ericson (S), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Karlskoga kommun tog i juli emot en ansökan om tillstånd för Kunskapsförskolan att starta en fristående förskola. Företagets huvudsakliga ägare är koncernen Norlandia förskolor och ansökan syftar till att bygga en skola som skall ta emot drygt 80 barn. I nuläget drivs 18 förskolor, fördelade på 14 kommuner, i koncernens namn.

Förskolan, som skulle gå under namnet Arkeologen, är i ansökan placerad i Storängen. Den totala ytan är planerad till 880 kvadratmeter med totalt 84 barn indelade i sju avdelningar. Ericson tycker att ytan är en av de faktorer som gör att ansökan borde avslås.

– Det är en jätteförskola som kommer att kosta stora summor att uppföra, och sedan driftkostnad från kommunen på det. Att sikta på att 80 barn skall gå på en förskola i ett område som inte ens är byggt än känns jättemärkligt. I det här området är det en bra bit att ta sig till en grundskola så det gör ytterligare att attraktiviteten minskar. I mina ögon är det bättre att bygga en mindre, kommunal förskola i ett annat område.

”Mycket guldkorn”

Skolförvaltningens bedömning är att det inte föreligger några uppenbara hinder för barn- och utbildningsnämnden att godkänna ansökan. Detta då det inte framkommit något som tyder på att skolan kan bedömas olämplig. Även här motsätter sig Ericson förvaltningens bedömning.

– Det finns en tjänstemannautredning och från den går det att plocka mycket guldkorn; den innehåller mycket negativa delar som inkluderar det jag är kritisk till. Att godkänna ansökan med så mycket negativa aspekter vore jättekonstigt.

Ericson lyfter också problematik kring ökad segregering som ett av de argument som borde leda till att ansökan avslås.

– Ska vi minska segregationen så är detta helt fel väg. Vill man inkludera de barn som bor i Baggängen eller Skogsrundan behöver man stoppa det här för det förstärker segregationen med den här placeringen. Om södra området skall vara prioriterat, för att bryta denna segregation, kan man inte komma in från ett annat håll och gå en annan väg.

Tydligt uppdrag

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lars Hultkrantz (L), anser att nämndens uppgift är att se saken ur en specifik vinkel.

– Detta var en aktuell fråga för tre-fyra år sedan och min bedömning är att det, givet förutsättningarna, inte finns underlag för att säga nej. Skulle det ändå bli så är min bedömning att vi ändå kommer att torska i förvaltningsrätten. Skall man säga nej måste det föreligga extraordinära omständigheter, likt att man är en landsbygdskommun med enbart en kommunal förskola som riskerar att konkurreras ut. I en tätort som Karlskoga håller inte det argumentet.

Hultkrantz fortsätter:

– Vi får se, jag vet inte vad nämnden kommer att besluta och det kommer kanske fram några nya argument under debatten. Den fråga vi har att ta ställning till är inte om det är bra eller dåligt utan istället om det finns en grundläggande anledning till att neka ansökan. Givet att man uppfyller grundläggande krav är det fri etableringsrätt. Vi i Alliansen är i minoritet i nämnden så vi får se hur de andra röstar.

Nämnden skall fatta sitt beslut under måndagen.

Artikeltaggar

AlliansenBaggängenBarnFörskolorKarlskogaKarlskoga kommunLars HultkrantzMatz EricsonNämnderSamhälleSkogsrundanSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaStorängen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.