Hoppa till huvudinnehållet

Telia lanserar 5G-nät i Degerfors, Askersund och Laxå

Publicerad:
5G-mast. Foto: Telia Sverige

Telia trycker på knappen och tänder Degerfors, Askersunds och Laxås första publika 5G-nät.

– En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är oerhört viktigt för boende och företag i Degerfors, Askersund och Laxå, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige.

Med start under torsdagen kan invånare i Laxå med 5G-abonnemang koppla upp sig mot Telias nya 5G-nät. Startdatum för invånarna i Degerfors och Askersund att koppla upp sig är den 4 november.

– Telias 5G-nät bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. De unika egenskaperna med 5G krattar manegen för mer innovation och fler digitala tjänster inom flera olika delar av samhället. Till exempel självkörande bussar i kollektivtrafiken, helt nya spelupplevelser i mobilen och vård där du befinner dig, säger Åkesson.

Modernisering av 4G

Samtidigt som 5G lanseras moderniseras det befintliga 4G-nätet. Moderniseringen är en miljardsatsning i Sveriges digitala infrastruktur och innebär att kapaciteten i 4G-nätet mer än fördubblas när äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik.

Hela 5G-utbyggnaden beräknas vara klar 2025.

Artikeltaggar

AskersundDegerforsElInfrastrukturInnovationLaxåSamhälleSverigeTeknik och vetenskapTeliaTelia Sverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.