Hoppa till huvudinnehållet

Utredningen kring Oslo-Stockholm viktigt steg för Nobelbanan

Publicerad:
En höghastighetsbana mellan Stockholm och Oslo skulle kunna stå klar 2040 och kapa restiden till under fyra timmar, enligt en utredning av ländernas trafikverk. Foto: Johan Nilsson/TT

Utredningen om utveckling av tågtrafiken mellan Oslo och Stockholm som presenterades förra veckan var ett viktigt besked för den tilltänkta Nobelbanan.

– Att länderna ska komma överens är helt nödvändigt, säger Karlskoga kommuns samhällsplaneringschef Bosse Björk.

Svenska Trafikverkets och norska Jernbanedirektoratets utredning visar att en förbättrad järnväg mellan Stockholm och Oslo dels skulle medföra ett ökat resande, dels bidra till vinster för klimatet och samhället.

Något som gör att man efterfrågar fortsatta utredningsuppdrag från svenska och norska staten, och rekommenderar en fortsättning av projektet.

– I grunden kan man säga att det som sker är väldigt viktigt och helt i den riktning som krävs för att projektet ska gå vidare, säger Bosse Björk på Karlskoga kommun.

Både kommunen, Region Örebro län och Oslo-Sthlm 2.55 vill att ett av de nästa stegen i projektet nu ska bli en utredning av Nobelbanan. Den som presenterades i måndags förra veckan gällde främst Gränsbanan mellan Arvika och Oslo.

Regionen skriver i ett pressmeddelande att i det fortsatta uppdraget bör det ingå att titta på de regionala nyttorna, och potentialen i att förbinda de större städerna i stråket med en ny järnväg mellan Örebro-Kristinehamn. Det vill säga via Karlskoga.

Bosse Björk säger:

– Det som vi nu ser som viktigast är att Trafikverket får ett tydligt beslut från den nya regeringen om att gå vidare med att utreda den geografiska sträckningen.

Bro över Möckeln

Sträckningen som finns föreslagen i dag, med en bro över Möckeln, togs fram av kommunen och fanns med i Trafikverkets åtgärdsvalsstudie i slutet av 2017.

Kommunen fortsätter att arbeta med att visa på de regionala nyttorna tillsammans med bland annat Oslo-Sthlm 2.55 och andra kommuner.

– Oslo-Sthlm 2.55 har jobbat aktivt och visat på hur det här kan gå till på olika sätt. Att hela sträckan är samhällsekonomiskt lönsam och kanske till och med företagsekonomiskt. Ett jobb man ska fortsätta med och visa på de här nyttorna.

Om en tänkbar tidsram för nästa steg i processen säger Björk:

– När det gäller Gränsbanan finns beslutet, men just Nobelbanan så ser vi gärna att de tar det här beslutet så snart som möjligt och det kommer kommunen på sitt sätt vara involverad i, och vara behjälplig med, eftersom vi sitter på lokalkunskapen.

”Inom det närmsta året”

Jonas Karlsson, som är vd på Oslo-Sthlm 2.55, hoppas att nästa steg i processen, kring sträckan Oslo-Stockholm i stort, ska kunna ske inom det närmsta året.

– Vi ska naturligtvis få en regering på plats först och främst, men jag tycker att det är fullt rimligt att regeringarna ska kunna komma överens här inom det närmsta året. Och gärna under våren senast i alla fall, gällande att ge kompletterande direktiv och fortsätta utredningsarbetet.

Om Nobelbanan säger han:

– Det finns färsk utredning om Värmland och också Mälarbanan, men det som måste kompletteras är Nobelbanan. Det är otroligt angeläget.

Fotnot: M, KD, L och SD:s nej till höghastighetståg i en riksdagsmotion nyligen gällde Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö och inte Stockholm-Oslo.

Fotnot: Oslo-Sthlm 2.55 är en projektbyrå som ägs av regioner och kommuner i Mälardalen och Värmland.

Artikeltaggar

Bosse BjörkJonas KarlssonKarlskoga kommun (org)Oslo-Sthlm 2.55Region Örebro länTågtrafikTrafikUtredningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.