Susanne Sjöstedt: Har Kristersson några pengar över?

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att det var Sverigedemokraterna som tog hem storvinsten när Ulf Kristersson presenterade de fyra högerpartiernas regeringsöverenskommelse, kunde ingen missa.

Sverige får en ny regering som i punkt efter punkt genomdriver SD-politik, politik som Åkesson sedan inte ens behöver ta ansvar för eftersom hans parti vare sig får eller vill sitta med.

Och med respekt (nja) för att detta moraliska moras är ”folkets vilja”, är det ändå helt obegripligt mycket som inte alls rymdes i överenskommelsen. Den lilla detaljen som hur kommuner och regioner ska kunna betala för vård, skola och omsorg redan nästa år utan risk för omfattande skattehöjningar? Finns pengar kvar i Kristerssons skattkista när alla vallöften är uppfyllda?

Från gyllene ekonomiska tider under pandemiåren, med överskott som bland annat berott på rejäla extra statsbidragsutbetalningar, går regioner och kommuner nu mot domedagsmörker.

Om du varje gång en kommunpolitiker glatt presenterar ”miljonsatsningar”, undrar vad som vilken konkret förbättring dessa pengar ska ge finns läge att prata om PKV, prisindex för kommunal verksamhet.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, fastställer ett sånt varje år, avsett att användas som underlag när kommunerna räknar på kostnadsutvecklingen i verksamheterna.

Det är en procentsats som ska motsvara med hur mycket kommunernas kostnader kommer att öka bara som en konsekvens av löneökningar, hyreshöjningar, prisökningar för exempelvis inköp av skolmat och bensin till hemtjänstens bilar.

Ett vanligt år ligger index på 2–2,5 procent. Får de kommunala verksamheterna mindre än så varje år, ja då handlar det i själva verket alltså om nedskärningar, inte satsningar. Hej hej socialnämnden i Degerfors!

I år är dock inget vanligt år och nästa år är det definitivt inte. Sverige dundrar in i en lågkonjunktur, kryddad med prishöjningar på allt: energi, mat, lån.

Så prisindex för i år är höjt till över tre procent. För 2023 till 5,8! Men det fattar vem som helst som ser sitt eget bankutdrag att kostnaderna redan ökat med mer än så – och nästa år är det avtalsrörelse igen då inte minst kommunanställda lär fajtas för inflationskompensation.

Stannar kostnadsökningen på sex procent? Åtta? Tio? Då snackar vi kanske hisnande 75 miljoner i ökade kostnader för Degerfors nästa år. I Karlskoga får Tony Ring (M), som gladdes över ett rekordöverskott på över 150 miljoner ifjol, stålsätta sig för en kommunal verksamhet som kanske kommer att behöva mer än 150 miljoner för att täcka kostnadsökningarna.

Kommer inga kraftigt höjda statsbidrag från den nya regeringen finns uppenbar risk för skattehöjningar eller omfattande nedskärningar i välfärden ute i kommunerna. Men frågan är ju, har Kristersson verkligen några pengar över?

Susanne Sjöstedt