Insändarsvar: Underlätta för studier

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Alexander Olivera/TT
Svar till insändare ”Har ditt barn en legitimerad lärare?”

Bra att frågan om legitimerade lärare lyfts!

Vi befinner oss i ett nationellt tillstånd av lärarbrist och vissa ämnen är nästan omöjligt att rekrytera behöriga lärare till. Min uppfattning är att vi behöver en kompetensförsörjningsplan i kommunen.

Insändaren som besvaras:

Jag har ett par konkreta förslag gällande en sådan plan men först vill jag kommentera andelen behöriga lärare på Österledskolan. För det är Österledskolan LR avser i sin insändare. Uppgiften kring behörighet är visserligen färsk från Skolverkets statistik, men är baserad på uppgifter lämnade i oktober 2021 och sedan dess har behörigheten ökat på skolan och ligger nu på ca 65%.

Bakom den siffran hittar vi nyrekrytering men framför allt lärare som studerat parallellt med sitt arbete och nu blivit klara och fått sin legitimation eller utökad behörighet. Andelen legitimerade och behöriga lärare kommer att öka ytterligare då det finns fler lärare på skolan som är under utbildning.

Så hur ska vi tillsammans i Karlskoga hjälpas åt att hålla en hög behörighet bland våra lärare? Jag förespråkar dels att vi underlättar för de lärare som saknar någon del i sin annars avslutade utbildning för att kunna ansöka om legitimation, så att de känner sig motiverade och ges förutsättningar att göra klart. Vi kan också underlätta för de som vill börja plugga till lärare genom att göra bra överenskommelser med dessa, när de båda arbetar och pluggar samtidigt.

Utöver detta kan vi säkert locka fler lärare till kommunen genom att skapa bättre arbetsmiljö för våra lärare i skolan.

Slutligen vill jag rikta en stor eloge till alla mina lärare och annan personal på Österledskolan, som varje dag gör ett fantastiskt jobb för våra elever - behörig som obehörig. Tack!

Karin Edman, rektor för Österledskolan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.