Hoppa till huvudinnehållet

Rosad årstid har intagit Gotland

Publicerad:
Fiskargränd hör till en av Visbys mest fotograferade smågator. Blomsterprakten håller i sig när stora delar av övriga Sverige sedan länge har grå höst.
Fiskargränd hör till en av Visbys mest fotograferade smågator. Blomsterprakten håller i sig när stora delar av övriga Sverige sedan länge har grå höst. Foto: Johan Öberg/TT

September och oktober är Gotlands femte årstid. De flesta turisterna har lämnat ön, men där är det sommar i luften långt efter att hösten tagit över på fastlandet. En perfekt tid för en långhelg i Visby där rosorna ännu blommar.

Nyss cyklade vi förbi en morgonbadande kvinna, visserligen är det bara drygt 13 grader i havet men solen värmer skönt. Vid Kärleksporten, i ringmurens öppning mot havet, syns inga människor. Annat är det under sommaren då kärlekspar ofta står där och tar puss-selfies. Vi parkerar vid porten för ett besök i Botan – DBW:s botaniska trädgård i Visby.

Ringmuren skyddar effektivt mot kalla vindar från havet, precis som de strategiskt planterade träden gör. Så i rosenträdgården finns även i oktober ett överflöd av vita, gula, rosa och röda blommor. Lavendeln lyser blå, bina surrar och färgerna sprakar även i dahliarabatten.

Ringmuren skyddar effektivt mot kalla vindar från havet, precis som de strategiskt planterade träden gör.
Reseskribent Johan Öberg om hur växtligheten i Botaniska trädgården kan frodas sent in på hösten.

–  DBW står för ”De badande vännerna”. Det är en herrklubb som driver trädgården och vi är runt 200 gubbar som är medlemmar. En gång om året – i juli - klär vi oss i gammaldags randiga baddräkter och tar ett dopp tillsammans, berättar 84-åriga Fredrik Adelsköld.

Han är en pensionerad bankman som bott permanent i ett litet hus ovanför domkyrkan i 16 år nu och, som han säger, på ön från och till sedan 1962.

Ett besök i Botan – DBW:s botaniska trädgård i Visby – är en lisa för själen året runt.
Ett besök i Botan – DBW:s botaniska trädgård i Visby – är en lisa för själen året runt. Foto: Johan Öberg/TT

Vi träffar honom senare samma dag uppe vid norra Europas enda bevarade galgbacke, strax norr om stadskärnan. Här reser sig tre bastanta stenpelare som förr hade träbjälkar mellan sig, i dem hängdes de dödsdömda. Då fick fåglarna picka i sig liken och det är inte utan att vi ryser till när några kajor slår sig ner på toppen av en av pelarna.

Fredrik Adelsköld tillhör en av de allt färre bofasta innanför ringmuren.

–  Nu ägs 70 procent av husen av folk som inte är fastboende, säger han.

När turistsäsongen tar slut i mitten av augusti efter bara sex intensiva veckor börjar många ställen utanför Visby att stänga, men innanför ringmuren är i stort sett allt öppet året runt. I staden bor det 25 000 personer och ingen annan svensk stad i den storleken kan mäta sig med Visbys utbud av året-runt-öppna matställen, barer, fik och hantverksbutiker. Som A-K Wiberg – en klassisk butik för den som söker ting gjorda av fårskinn. Fast på Gotland kallas fåren lamm.

Högklint ligger en halvmil söder om Visbys innerstad. Bästa sättet att ta sig dit är med cykel, det är en trevlig utflykt i oktobersolen.
Högklint ligger en halvmil söder om Visbys innerstad. Bästa sättet att ta sig dit är med cykel, det är en trevlig utflykt i oktobersolen. Foto: Johan Öberg/TT

Anna-Karin Wiberg och maken Stefan sköter själva butiken på S:t Hansgatan och Anna-Karin designar och syr många av de plagg som är till salu.

–  Vi gör exempelvis måttbeställda pälsar. Det brukar ta tre till sex månader från beställning till färdigt plagg och då får man betala mellan 25 000 och 30 000 kronor. Priserna för de gotländska lammskinnen med den för rasen så unika lockiga pälsen har gått upp rejält. Det ligger många lammskinnsfällar och skräpar i fritidshusen numera, säger hon och ler.

Även om de fina designbutikerna är utspridda ligger de som tätats just längs S:t Hansgatan. Vi slinker in på gotländska GAD med möbler och annat för hemmet. Jordnära är en annan gotländsk institution, ett klädföretag som satsat på färglada och mönstrade, hållbara damkläder sedan 1980-talet.

Visbys domkyrka inramad av höstfärger.
Visbys domkyrka inramad av höstfärger. Foto: Johan Öberg/TT

En betydligt nyare stjärna på designhimlen är guldsmeden Annika Gustavsson, uppväxt på en hästgård intill den dammiga cementfabriken i Kappelshamn på norra Gotland.

–  Jag jobbade länge i finansbranschen innan jag sadlade om, gick guldsmedesutbildning i Danmark och blev guldsmedsmästare.

2014 öppnade hon butiken och hennes smycken är ofta inspirerade av den gotländska naturen. Ett par örhängen har exempelvis fått sin form från de vindpinat krokiga martallarna.

–  Många kunder på vinterhalvåret säger ”nu har ni det väl lugnt och skönt”, men det är ju tvärtom mer intensivt dessa månader – då ska vi ju designa och tillverka smyckena.

En guidebok är fint att ha för att förstå mer av den unika medeltida stad som ännu står innanför Visbys ringmur. Men vill man få en snabbkurs är en av Gotlands museums guidade rundvandringar perfekt.

Rosorna i Botan – DBW:s botaniska trädgård i Visby – trivs finfint i det gotländska höstvädret.
Rosorna i Botan – DBW:s botaniska trädgård i Visby – trivs finfint i det gotländska höstvädret. Foto: Johan Öberg/TT

Vi och 30 andra nyfikna följer med på museipedagogen Jeremy Hardys tur på temat ”Skattletare, klantskallar och spöken” – en minst sagt mustig berättelse om fiaskon och grymma öden framförd med stor inlevelse. Som historien om timmermannen som fick svindel och föll ner och slog ihjäl sig när den stora domkyrkan byggdes på medeltiden.

–  Statyn där uppe på fasaden föreställer en man med panik i blicken som klamrar sig fast på en stock och den lär vara byggarnas hyllning till mannen som föll. Om historien är sann är svårt att belägga, som mycket annat från medeltiden, men vi vet att sådana hyllningar förekommit, berättar han.

Vinterhalvåret är en intensiv tid för guldsmedsmästaren Annika Gustavsson. Då ska en stor del av hennes smycken skapas.
Vinterhalvåret är en intensiv tid för guldsmedsmästaren Annika Gustavsson. Då ska en stor del av hennes smycken skapas. Foto: Johan Öberg/TT

Vi fortsätter upprymda av guideturen till Stora torget och en fisklunch på Bakfickan. Väl där dyker nya idéer om saker att göra upp.

–  I kväll kan vi väl äta franskt och sen måste vi ju dricka drinkar på Bar kemi. Men kanske ska vi cykla till Högklint först, föreslår min reskamrat.

Johan Öberg/TT

Crème brûlée på Coq au vin.
Crème brûlée på Coq au vin. Foto: Johan Öberg

Tips för en långhelg i Visby

+ Resa dit

Destination Gotland har under hösten två–tre färjor per dag som trafikerar Nynäshamn–Visby tur och retur och en–två per dag Oskarshamn–Visby tur och retur. Rutten Nynäshamn–Visby tar tre timmar och en kvart och kostar från 772 kronor tur och retur. Ska man ha med sig cykel eller bil blir det dyrare och platsbiljett eller daghytt kostar också extra. Fram till jul finns paketresor med två hotellnätter och båtresa från 1 590 kronor per person.

I höst går inrikesflyg till Gotland enbart på sträckan Stockholm–Visby. Trafikeras av SAS, BRA och Ryanair. Pris tur och retur från 800 kronor.

För koldioxidutsläpp med olika färdsätt, se sajten ”Klimatsmart semester”.

+ Bo

Hotellpriserna är låga i Visby under hösten. (Prisexemplen nedan är från andra halvan av oktober).

Budget: Visby Fängelse – dubbelrum med delat badrum från 360 kronor (om man tar med egna lakan).

Mellan: Hotel Gute – dubbelrum med bra frukost från 920 kronor.

Lyx: Hotel St Clemens - dubbelrum med frukost från 1 195 kronor.

+ Äta och dricka

Bakfickan, Stora torget 1: Visbys bästa ställe när man är sugen på fisk och skaldjur. Kvällstid bör man boka bord.

Coq au vin, Adelsgatan 38: Sugen på att äta franskt i mysig stugmiljö – då har du kommit rätt.

Surfers Visby, Södra kyrkogatan 1: Det kryddstarka Sichuanköket i form av smårätter håller besökstrycket uppe.

Bar Kemi, Hästgatan 3: Visbys bästa bar – testa er igenom den innovativa drinkmenyn.

Black Sheep Arms, S:t Hansgatan 51: Brittisk pub med äkta Pub Grub och fint urval öl på tapp, även flera från gotländska mikrobryggerier.

Ett rum för resande café, S:t Hansgatan 15: Härlig frukost, lunch och fika.

+ Kommunikationer

Inom ringmuren finns allt på gångavstånd, men det är trevligt att cykla – ta med egen eller hyr nära färjeläget.

Hit rann blodet efter det slag då den danske kungen Valdemar Atterdag erövrade Visby, enligt det drygt 200-åriga minnesmärket på Korsgatan.
Hit rann blodet efter det slag då den danske kungen Valdemar Atterdag erövrade Visby, enligt det drygt 200-åriga minnesmärket på Korsgatan. Foto: Johan Öberg

Mer om det medeltida Visby

+ Visby byggdes upp av tyska handelsmän och staden ingick i det mäktiga handelsförbundet Hansan. Staden är till stora delar planerad, redan vid uppförandet byggdes exempelvis underjordiska avloppsledningar som spolades rena av det vatten som rann ur kalkstensklinten.

+ Den stora ringmuren färdigställdes på sent 1200-tal, främst för att skydda från bondeangrepp från landsidan. 1288 utbröt inbördeskrig på ön, som då tillhörde Sverige, sedan Hansan krävt att öns bönder inte längre skulle få bedriva handel utan det endast var något för handelsmännen i Visby.

+ När handeln var som intensivast var Visby Nordens största stad. 8 000 människor bodde innanför ringmuren runt år 1300. Dessutom besöktes Visby av runt en halv miljon människor från när och fjärran varje år.

+ Den danska kungen Valdemar Atterdag intog Visby 1361, efter ett blodigt slag mellan öns bönder och anfallsstyrkan utanför Söderport. Enligt minnesmärket från sent 1700-tal på Korsgatan ska blod från de 1 800 stupade ha flutit ända dit. På Fornsalen finns flera makabra kvarlämningar från massgravarna. Ön förblev dansk i 200 år.

+ På 1600-talet ville man riva den medeltida muren och bygga moderna försvarsverk, men pengarna räckte inte så muren blev kvar. Den stora danska försvarsanläggningen och sjörövarfästet Visborgs slott, söder om stadsmuren, förstördes av danskarna efter att ön blivit svensk igen vid freden vid Brömsebro 1645.

+ Redan på mitten av 1800-talet blev ringmuren och Visby innerstad en turistattraktion.

Detta är en tittbild. Pdf-grafiken finns att ladda ner på kundwebben under fliken Grafik/Feature. Den heter 41Resor-Visby.

Artikeltaggar

BrömsebroGotlandKappelshamnNynäshamnOskarshamnResorSASSverigeTurismValdemar AtterdagVisbyVisby Fängelse

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.