Hoppa till huvudinnehållet

Arvika ska betala tre miljoner till Dahlén

Publicerad:
Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck på en pressträff i samband med att de stämde kommunen. Arkivbild.
Robin Dahlén och advokaten Stefan Liliebäck på en pressträff i samband med att de stämde kommunen. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen/TT

Arvika kommun ska betala nästan tre miljoner kronor till en av bröderna som felaktigt utpekades för fyraårige Kevins död 1998. Detta eftersom kommunen inte svarat på stämningen i tid.

Men enligt kommundirektören Hans Karlsson har handlingarna visst lämnats in.

– Uppenbarligen har något gått snett hos tingsrätten, säger han.

UPPDATERING: Domen har dragits tillbaka, läs mer här:

Arvikadom dras tillbaka – miss på tingsrätten

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, då fem respektive sju år gamla, blev anklagade för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika 1998. Pojkarna sågs som skyldiga. Först 20 år senare friades de, sedan en ny åklagare granskat utredningen.

I augusti i år stämde Robin Dahlén Arvika kommun för kommunens hantering av händelsen.

Tre miljoner i skadestånd

Han ansåg att socialtjänsten agerat felaktigt på flera sätt, bland annat för att socialtjänsten inte ingrep mot de många och långa polisförhör som hölls med bröderna som barn och för de åtgärder som socialtjänsten på felaktig grund satte in mot brödernas familj. Pojkarna flyttades från Arvika och splittrades från varandra.

Arvika kommun har tidigare bett bröderna om ursäkt, men Robin Dahlén hävdade inför stämningen att det även var viktigt att kommunen erkände att den gjort fel.

Nu ska kommunen betala nästan tre miljoner kronor till Dahlén. Det beslutar Värmlands tingsrätt i en så kallad treskodom, rapporterar P4 Värmland.

Tredskodomen utdöms därför att kommunen inte svarat på stämningen inom utsatt tid.

Kommunen: Vi har svarat

Arvika kommun hävdar dock att man i tid lämnat in de handlingar som Värmlands tingsrätt önskat.

– Vi har lämnat in svar med både brev och mejl i fredags, som var det sista datumet, säger Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika.

– Uppenbarligen har något gått snett hos tingsrätten. Vi har en diskussion med tingsrätten nu om hur man kan räta upp det här, tillägger Karlsson.

Robin Dahlén och Christian Karlsson har tidigare fått en miljon kronor var i ersättning ex gratia ("av nåd") av staten.

Alice Nordevik / TT

Micke Larsson / TT

Robin Dahlén stämmer Arvika på tre miljoner – vill att fel medgesHär är turerna i KevinfalletStaten gjorde fel – bröderna får ersättning
Bakgrund

Kevins död

Den fyraårige pojken Kevin hittades död vid en strand i Arvika 1998. Händelsen blev mycket uppmärksammad.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat honom.

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga.

Misstankarna prövades aldrig i domstol. Det kunde dock gjorts, med en bevistalan. En sådan kan väckas av åklagare om någon under 15 år misstänks för ett grovt brott. Men det sker bara om den misstänkes vårdnadshavare, socialtjänsten eller Socialstyrelsen gör en begäran till åklagaren.

Nästan 20 år efter Kevins död öppnades utredningen igen, med en ny åklagare, efter granskningar som SVT och Dagens Nyheter gjort.

Chefsåklagare Niclas Wargren underkände då den första polisutredningen. Bevisen höll inte. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk till de många och långa förhören med de två små bröderna.

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel. Ersättningen gavs ex gratia ("av nåd"). Det är ett ovanligt beslut, som kan tas utan det finns någon formell rätt till ersättning.

Artikeltaggar

ÅklagareArvikaArvika kommunBrottBrott, lag och rättChristian KarlssonDagens NyheterFörhörHans KarlssonNiclas WargrenP4 VärmlandRobin DahlénSocialstyrelsenStefan LiliebäckSVTUtredningarVärmlands tingsrätt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.