Hoppa till huvudinnehållet

Ny avfallstaxa för 2023 - avgiften förblir oförändrad: ”Ett trendbrott”

Publicerad:
”Sveriges mest miljöanpassade avfallstaxa” skall premiera de som sköter sin sortering, enligt kommunen själva.
”Sveriges mest miljöanpassade avfallstaxa” skall premiera de som sköter sin sortering, enligt kommunen själva. Foto: Filip Kowalski

Karlskoga kommun har, tillsammans med Kemab, bestämt att avfallstaxan blir oförändrad under 2023. Istället har man valt att tydligare urskilja grundavgift från hämtningsavgift.

– Detta är Sveriges mest miljöstyrande avfallstaxa, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Ronnie Erhard (M).

Ronnie Erhard (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.
Ronnie Erhard (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Foto: Kajsa Juslin

Samhälle- och serviceförvaltningen har tillsammans med Karlskoga energi och miljö arbetat fram ett förslag till ny avfallstaxa, eller i detta fall oförändrad sådan. Det som är nytt istället för avgift är strukturen,som tagits fram gemensamt inom Avfallssamverkan östra Wermland.

– Vi har, i vanlig ordning, tillsammans med Kemab arbetat fram en ny avfallstaxa inför 2023 och denna gång blir den oförändrad. Detta är ett trendbrott. Jag ifrågasatte detta initialt, med tanke på nuvarande inflation och höjda priser, men de är bekväma med den nivå som varit och man säger sig klara att effektivisera tillräckligt mycket i verksamheten för att undvika en höjning. I och med att vi haft större höjningar tidigare år, det var ju bland annat ett år vi hade en på tolv procent, så har vi skapat oss en buffert, säger Erhard.

Tydligare riktlinjer

Taxan i sin helhet har fått en tydligare uppdelning av grundavgift och hämtningsavgift för villor och fritidshus. Utöver det innefattas även nya tjänster i form av tömning av fettavskiljare samt hämtning av bygg-, rivnings- och grovavfall.

Hämtningsavgiften är beroende av vilken behållarvolym och hämtningsintervall fastighetsägaren har valt. Avgiften finansierar hämtningskostnader såsom kostnader för behållare, fordon, bränsle och löner. Avgiften skall även täcka behandlingskostnader samt omlastnings- och transportkostnader.

Utöver prissättning kring olika faktorer är det även ett miljöperspektiv som står i fokus.

– Detta är Sveriges mest miljöstyrande avfallstaxa i och med att man anpassar avgifter och tilläggstjänster på ett visst sätt baserat på just det, och därmed uppnår de miljömål som finns. Tanken är att det successivt skall innebära att den som ”sköter sig” ska få en lägre avgift i framtiden, avslutar Erhard.

Peter Jarl, marknadschef Karlskoga energi och miljö.
Peter Jarl, marknadschef Karlskoga energi och miljö. Foto: Kajsa Juslin

Från Kemabs sida är man både glada och nöjda över att hålla avgiften på samma nivå.

– Det är jättekul att vi inte behöver höja och det är skönt att vi har en budget som är i balans. En av anledningarna är att vi kör våra bilar på biogas, vilket gör att vi kan minska kostnaderna. Vi har även lagt in söndagsöppet på Mosserud som test, för att se hur det kan fungera, så det känns också väldigt bra, säger Peter Jarl, marknadschef på Kemab, och avslutar:

– Det känns bra mot Karlskogaborna att inte allt blir dyrare bara för att.

Ärendet går upp i fullmäktige för beslut i december.

För kommunens avfallshantering gäller bestämmelserna i miljöbalken, avfallsförordningen, andra förordningar utfärdade med stöd av miljöbalken samt kommunens föreskrifter om avfallshantering.

Avgifter i taxan är angivna inklusive moms och gäller tills ny taxa beslutas. Priserna avser kr/år om inget annat anges. För erhållande av samlad avgift ska aktuell grundavgift, hämtningsavgift och eventuell tilläggsavgift summeras. Vid uppehåll i tömning debiteras grundavgift men inte hämtningsavgift, under aktuell period.

Grundavgift

En- och tvåbostadshus: 1 200 kronor

Fritidshus: 600 kronor

Hämtning av mat- och restavfall (140 liter matavfallskärl varannan vecka oavsett valt intervall för restavfall)

Prisexempel 190 liter restavfall:

Varannan vecka: 2 015 kronor; var fjärde vecka: 450 kronor

Prisexempel 370 liter restavfall:

Varannan vecka: 4 600 kronor

Hemkompostering

Prisexempel 190 liter restavfall:

Varannan vecka: 1 230 kronor; var fjärde vecka: 350 kronor

Artikeltaggar

BeslutFritidshusHus och hemKarlskogaKarlskoga kommunKemabModeraternaPeter JarlRonnie ErhardSamhälleSverigeVärmlandVillor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.