Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Reell kompetens är det viktiga

Publicerad:
Signaturen ”<strong id="strong-ee4f3c3ae0dd74a3fc18cf78dc9784b7">Pedagog och förälder” skriver att det är lärarens reella kompetens som är viktig, inte den formella.</strong>
Signaturen ”Pedagog och förälder” skriver att det är lärarens reella kompetens som är viktig, inte den formella. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar på insändare ”Har ditt barn en legitimerad läsare?”

Jonas Högberg skriver i sin insändare, publicerad den 10/10, om en högstadieskola i Karlskoga där endast 48 procent av lärarna är legitimerade. Det låter skrämmande lågt. Men visst blir man också nyfiken - vilka är de där övriga 52 procenten? Jag har svårt att tänka mig att en rektor skulle anställa vilket stolpskott som helst, enbart för att det blir billigare så. Är inte rektorer intresserade av att ha så kompetent personal som möjligt?

När jag berättar vad jag jobbar som – högstadielärare! – möts jag ofta av utrop i stil med “oj! hur orkar du?” eller “det skulle jag aldrig stå ut med!”. Ärligt talat har jag inte hört någon säga att hen är avundsjuk på mitt yrkesval. Gamla studiekamrater, som nu arbetar på gymnasiet, skulle aldrig i livet vilja byta med mig.

Insändaren som kommenteras:

Insändare: Har ditt barn en legitimerad lärare?

Min erfarenhet är att många obehöriga lärare är långt ifrån vilka stolpskott som helst! Det är ofta väldigt ambitiösa och engagerade lärare. Av olika anledningar har de inte slutfört sin lärarutbildning, men sedan ändå dragits till yrket. Tack vare VAL (vidareutbildning av lärare) kan dessa arbeta och samtidigt utbilda sig för att nå examen. Ett utmärkt alternativ för en vuxen person som inte har csn-terminer kvar, eller inte har råd att sluta arbeta för att plugga. En obehörig lärare kan alltså ha flera hundra högskolepoäng, och parallellt med sitt lärararbete studera för att uppnå behörighet. Hur många av de 52 procenten är sådana lärare?

Högberg skriver att frågan huruvida ditt barn har en legitimerad lärare kvarstår. För mig som förälder är frågan ärligt talat ointressant. Det som är viktigast för mig är lärarens reella kompetens och inte den formella. Om mina barn har en olegitimerad lärare som kämpar med arbete och universitetsstudier önskar jag att såväl dennes arbetsgivare som fack stöttar det. Att göra som Karlskoga kommun häromåret, och bara ge julklapp till behöriga lärare, är ett lysande exempel på sådant som jag inte vill att mina barns lärare ska råka ut för!

Att en skola endast har 48 procent behörig personal ser verkligen inte bra ut. Men innan du vet vilken utbildning och kompetens övriga 52 procent har uppmanar jag dig att inte bli alltför upprörd. Vem vet – ditt barns favoritlärare kanske är en av dem?

Pedagog och förälder

Artikeltaggar

ÅsikterBarnGymnasieskolanInsändareKarlskogaKarlskoga kommunSkola och utbildningSkolorUtbildning