Hoppa till huvudinnehållet

Fullmäktige valde nygammalt presidium - Ragén kvar som ordförande

Publicerad:
Karlskoga fullmäktiges nygamla presidium för den kommande mandatperioden. I mitten Anna Ragén (M), ordförande (mitten), Annica Wetterling (M), förste vice ordförande samt Åke Andersson (S), andre vice ordförande.
Karlskoga fullmäktiges nygamla presidium för den kommande mandatperioden. I mitten Anna Ragén (M), ordförande (mitten), Annica Wetterling (M), förste vice ordförande samt Åke Andersson (S), andre vice ordförande. Foto: Rickard Reinli

Mandatperiodens första fullmäktige i Karlskoga hade enbart två ärenden på dagordningen - val av presidium samt valberedning.

Kvar på posten som ordförande blev Anna Ragén (M), och det var med tacksamhet hon åter tog sig an uppdraget.

Det var ett välbesökt sammanträde som inledde den nya mandatperioden. Salen lämnade inte mycket utrymme till fler att finna sig en sittplats.
Det var ett välbesökt sammanträde som inledde den nya mandatperioden. Salen lämnade inte mycket utrymme till fler att finna sig en sittplats. Foto: Rickard Reinli

Prefixet till de dubbla valen var ålderspresident Ola Karlsson (M), som inledde mandatperioden med ett tal om demokratins historia i Sverige och Norden.

– Sverige är ett land där vi har hög tillit till myndigheter och politik. En del kallar det här för Det nordiska guldet; om vi litar på varann så fungerar allt lite smidigare, då man inte behöver ta höjd för att riskera att bli lurad.

– Det säkerhetspolitiska läget ställer helt nya krav på Europa, Sverige och Karlskoga, sade Karlsson innan han övergick till de två ärendena på dagordningen.

Anna Ragén blev som sagt omvald på sin post och det var en tacksam ordförande när hon adresserade församlingen.

– Jag skulle vilja uttrycka min glädje över hur tacksam jag är för att ha fått förnyat förtroende. Jag är otroligt hedrad och glad.

Ragén såg också en tydlig skillnad mellan sin första och andra runda som ordförande.

– Förra gången var jag nominerad och visste inte vad som väntade så att bli omvald är väldigt tacksamt. Nu vet jag vad som väntar och kan fokusera mer på att fortsätta utveckla de sammanträden vi har.

Nykomlingen

Kvar på sin post sitter även Annica Wetterling (M), som förste vice ordförande.

– Det är kul att vara en del av det här och jag tycker det är ett ärofyllt uppdrag.

Det var dock inte enbart omvalda ledamöter som tog plats i presidiet. Socialdemokraterna valde att nominera Åke Andersson, som därmed blir ensam rookie bakom bänken.

– Ja, jag är nykomling och jag ser verkligen fram emot det här. Jag ser det som ett hedersuppdrag och det här är något annat än vad jag är van vid.

Hur reagerade du när du fick frågan från ditt parti?

– Det var inte så märkligt. Jag fick frågan och för mig var det inget att fundera på. Nu kanske man får lägga andra uppdrag åt sidan men det får det vara värt.

Demokratin i fokus

Den nygamla trojkan är alla eniga kring vikten av demokratin och förmågan att både stå upp för- samt försvara den. Inte minst med tanke på det säkerhetspolitiska tillståndet som nu råder.

– Under den senaste mandatperioden har demokratin börjat hamna i gungning i världen och först Ukraina och nu det som händer i Iran. Det är ofattbart. Därför känns det extra speciellt att kunna få vara en kvinna som är ordförande och får stå upp för demokratin, säger Ragén, och får medhåll av Andersson:

– Det är oerhört viktigt med demokratin och det gäller att redan till unga åldrar kunna få fram vikten av att få göra sin röst hörd.

Viktigt uppdrag

Wetterling vill även slå ett slag för att, i grunden, lyfta synen på det politiska arbetet.

– Många ser politik som något tråkigt och jag tycker det är viktigt att förmedla att det är väldigt roligt. Inte alltid men i stora drag, och förmågan att kunna göra skillnad gör det ännu roligare.

Vad är strategin för den kommande mandatperioden?

– Jag inspireras av Andreas (Norlén, talman i riksdagen) och hur han hanterar sitt uppdrag och det är viktigt att kunna upprätthålla ett bra debattklimat och en god ton. Vi har förändrat mycket under de senaste fyra åren med digitalisering och videosändning och det jag tror man behöver fokusera på är att ytterligare tydliggöra arbetet kring demokratin som begrepp, genom besök på skolor och liknande, säger Ragén.

– Våra partiföreträdarträffar är en sak som är viktiga, då det är något vi instiftat på egen hand. Där är det högt i tak och alla får chans att komma till tals och säga sitt om det sammanträdet som var kvällen innan så dem vill vi också bygga vidare på, avslutar Wetterling.

Ledamöter som valdes till valberedningen var Anneli Bramwehl (M) ordförande, Anneli Lyckeborn (L), Maria Söderberg (KD), Torbjörn Pettersson (C), Liselotte Eriksson (S), Maria Nyberg (V), Daniel Ekelund (MP), Mikael Pihlgren (SD).

Artikeltaggar

KarlskogaKommunfullmäktigePolitikPolitiska system och ideologierValValberedning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.