Hoppa till huvudinnehållet

Här är nya destinationen från Karlstads flygplats: ”Snö, sol och höga höjder”

Publicerad:
Så här ser det ut vid en av backarna i Andorra, sedd från restaurangen Solanelles.
Så här ser det ut vid en av backarna i Andorra, sedd från restaurangen Solanelles. Foto: Emilio Sedano

I mars lyfter ett plan från Karlstad där målet är en av Europas mikrostater.

Och det handlar om en charterresa med snö i fokus.

– Med över 300 kilometer pist hinner man nog åka sig trött, säger Åsa Jernfält på Karlstads flygplats.

Den 12 mars kommer ett plan att frakta värmlänningar och andra mot furstendömet Andorra, en av de minsta staterna i världen.

Det är Quality Travel som står som arrangör för resan, där planet lyfter den 12 mars. Men landar gör man i Spanien då Andorra saknar flygplats.

– Det är ett nytt bolag som vi inte har haft tidigare, men de har stor erfarenhet av att anordna sådana här resor från andra flygplatser. Så nu breddar vi reseutbudet till annat än solsemester, även om det är mycket sol även i Andorra, säger Åsa Jernfält, kommunikationsstrateg för flygplatsen.

Men det är inte sol i första hand som ska locka resenärer, utan möjligheten att åka skidor i Pyrenéerna under en veckas tid. På frågan om det är första ”vinterresan” svarar Åsa Jernfält att man inte haft någon charterdestination till skidor och liftar tidigare.

Blir det fler avgångar till Andorra eller är det en ”one time only”?

– Jag vet inte hur de har lagt sitt program, det finns bara ett visst antal flygplan att använda, men om det blir fullbokat så kan researrangören satsa mer.

Ulf Östmark på Quality Travel säger att:

– Om marknadsföringen går bra och vi fyller maskinerna så får flygplatsen fler avgångar.

Så här ser det ut i en av nedfarterna i Arcalis, en av tre skidsystem i Andorra som ligger under ett och samma liftkort. De övriga två är Grandvalira och Pal/Arinsal.
Så här ser det ut i en av nedfarterna i Arcalis, en av tre skidsystem i Andorra som ligger under ett och samma liftkort. De övriga två är Grandvalira och Pal/Arinsal. Foto: Pressbild

Är det ett test och en början på något nytt, med vinterresor?

– Det hoppas vi på. Det är kul att kunna erbjuda olika typer av resor och vi vet att värmlänningarna gärna vill åka från sin regionala flygplats istället för att sitta i en bil flera timmar, säger Åsa Jernfält.

Har ni hunnit se något intresse för Andorraresan?

– Det har varit rätt många frågor i våra sociala medier. Det är ett spännande land som ser otroligt fint ut, med mixen av Frankrike och Spanien. Snö, sol och höga höjder.

Närmast på avgångstavlan finns plan med destination Gran Canaria. De börjar lyfta mot den spanska ön i slutet av oktober och fortsätter in i april.

– Det har alltid varit en favorit för värmlänningarna, men nytt för i år är att Ving och Tui de delar på ett Norwegianplan ner. Så det kommer att gå ett plan istället för två den här säsongen, säger Åsa Jernfält.

I mars går det toppen att lämna badbyxorna hemma och istället ta med sig skidorna till incheckningen på Karlstads flygplats.
I mars går det toppen att lämna badbyxorna hemma och istället ta med sig skidorna till incheckningen på Karlstads flygplats. Foto: Tommy Andersson

Till våren och sommaren väntar resor till Rhodos, Mallorca och Kreta. Även resorna till Kroatien återkommer.

– De blev väldigt populära i somras, och var fullbokade. Så nu blir det en förlängd säsong.

Finns det någon risk att något flyg ställs in?

– Det finns alltid en risk, men det är upp till resebolagen om de ser att det är dåligt bokat. Men just nu är det stenhårt tryck på resor. Trots att alla varnar för lågkonjunktur så vill man ut och resa. Ving och Tui har knappt någon resa kvar, säger Åsa Jernfält.

Artikeltaggar

AndorraFlygplatserFrankrikeGran CanariaKarlstads flygplatsKretaKroatienMallorcaNyheterPyrenéernaResorRhodosSnöSpanienVing

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.