Hoppa till huvudinnehållet

Beslut med vändande post om Coophuset

Publicerad:
Före detta Coop-huset som blivit ett mål i olika rättsinstanser.
Före detta Coop-huset som blivit ett mål i olika rättsinstanser. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Med vändande post kom förvaltningsrättens avgörande beslut ifråga om Coophuset i Degerfors. Målet har varit uppe i Kammarrätten, där förvaltningsrätten fick bakläxa.

Från att först ha avvisat överklagandet vänder nu förvaltningsrätten till att avslå yrkandet från klaganden, det vill säga yrkandet om inhibition.

Det var i juli som en privatperson yrkade att förvaltningsrätten skulle upphäva kommunfullmäktiges beslut att köpa forna Coopfastigheten, Agen 15:3.

Klaganden menade att det stred mot kommunallagens bestämmelse om god ekonomisk hushållning, med tanke på kommunens dåliga ekonomi, och att det inte var en kommunal angelägenhet att investera i en kommersiell fastighet och hyra ut lokaler. Det finns redan företag som hyr ut lokaler, bland annat kommunägda bolaget Degerforsbyggen, menade klaganden, och vidare att det saknas underlag för behov av lokaler som inte privata aktörer kan tillgodose.

Klaganden ansåg också att ett köp bland annat strider mot självkostnads-, likställighets- och eventuellt lokaliseringsprincipen samt mot kommunallagens förbud mot spekulativ verksamhet och mot konkurrenslagen.

Inhibition

Därför yrkade klaganden på inhibition av beslutet, i avvaktan på förvaltningsrättens slutliga avgörande, det vill säga att man fick vänta med att verkställa förvärvet till dess frågan var avgjord.

Förvaltningsrätten avvisade överklagan, då man menade att den inkom för sent. Men där fick de bakläxa i kammarrätten. Överklagan hade inkommit i rättan tid, då mötesprotokollet anslogs senare än vad som först aviserades.

Enligt förvaltningsrätten bör inhibition komma ifråga endast om starka skäl talar för att beslutet är olagligt och förbudet är ägnat att förhindra att ett allmänt eller enskilt intresse åsamkas beaktansvärd skada.

Avslag

Mot bakgrund av vad som framkommit i målet gör förvaltningsrätten bedömningen att några sådana skäl inte föreligger, varför man avslår yrkandet om inhibition.

Privatpersonen får nu tillfälle att yttra sig över detta och om personen väljer att göra det, så ska rätten ha skriftligt yttrande senast 2 november.

Förvaltningsrätten får bakläxa om CoophusetKommunen backar ifråga om överklagat Coophus-beslutDom om överklagat Coophus-köp prövas i KammarrättenFörvaltningsrätten avslog överklagande av Coop-affärenSkilda åsikter om vad upplånade pengar inte ska gå tillLånar 50 miljoner för att stärka betalningsförmåganFullmäktige beslutade om det omtvistade CoophusetInvesteringar för 23 miljoner i Coophuset -blir det en valfråga igen?De vill köpa ”Coophuset”: ”En fantastisk möjlighet”

Artikeltaggar

AgenBeslutBrott, lag och rättCoopDegerforsDegerfors kommun (org)DegerforsbyggenKammarrättenÖverklagandenPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.