Hoppa till huvudinnehållet

Döms att betala särskild avgift för dröjsmål

Publicerad:
Degerfors kommun ska betala avgift för onödigt dröjsmål från beslut till verkställande.
Degerfors kommun ska betala avgift för onödigt dröjsmål från beslut till verkställande. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Degerfors kommun ska betala en särskild avgift för oskäligt dröjsmål, då ett beslut inte verkställts inom skälig tid. Det fastslår förvaltningsrätten i en dom.

Totalt är det 27 300 kronor kommunen ska betala i särskild avgift, enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Det gällde beslutet om avlösarservice i hemmet för ett barn enligt LSS, då ena föräldern var i behov av avlastning och barnet skulle få möjlighet till aktiviteter utanför familjen.

Det var svårigheter i att rekrytera avlösning, men barnet erbjöds i väntetiden heller inget annat.

Dröjde

Från beslutet i november 2019 dröjde det ända till oktober 2021 innan det verkställdes.

Efter de två första månaderna från att insatsen beviljades bedömde Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, det som oskäligt dröjsmål. Det är för tiden efter dessa två månader och fram till oktober året därpå som kommunen får betala avgift för dröjsmålet, beräknad till 1 300 kronor per månad.

Artikeltaggar

BeslutDegerfors kommunInspektionerIvoLSSOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.