Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Sjöstedt: Budgetarbete i osäkerhet

Publicerad:
Reporter Susanne Sjöstedt
Susanne Sjöstedt
susanne.sjostedt@vf.se

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Matilda Ernkrans (S) från Hallsberg, biståndsminister i Magdalena Anderssons regering, ersattes av två från Örebro sprungna statsråd, Liberalernas ledare Johan Pehrson och moderaten Elisabeth Svantesson, båda på tunga poster i den nya högerregeringen.

Men i skuggan av en regeringsöverenskommelse som i så stora delar vilar på rent främlingsfientlig politik är det väl inte mycket att hurra lokalpatriotiskt för. För vad som presenterats är, för att citera en annan rikspolitiker från närområdet, inte i närheten av en liberal politik.

– Det enda som är liberalt med den kommande regeringen är att de får ministerposter. I övrigt är det en konservativ och nationalistisk politik, sa Centerns gruppledare, värmlänningen Daniel Bäckström, i SVT:s Agenda i söndags kväll – med blicken fäst på Johan Pehrson (L).

I tisdagens regeringsförklaring lät det verkligen inte bättre än i Tidöavtalet som presenterades i fredags. Praktiskt taget varje enskild ”kris” som statsminister Ulf Kristersson (M) listade som något den nya regeringen skulle lösa, inleddes med hänvisning till invandring eller invandrare.

”Vårt enskilt största svenska ekonomiska och sociala problem beror på stor invandring”, var beskedet från Sveriges nya statsminister.

Det är kanske inte så besynnerligt att sverigedemokrater jublade i sociala medier. En av dem var Kent Ekeroth som inte kunde dölja sin förtjusning över att det i regeringsöverenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna finns ”formuleringar som är exakt de jag skrev för ett decennium sedan”.

Det är samma Ekeroth som nog kan sägas lade grunden för utvecklingen av alternativa medier för Sverigedemokraterna. På webbsajter med nära kopplingar till SD spreds den högerextremism och rasism partiet inte öppet kunde stå för, samtidigt som man där – precis som nu genom den egna Youtube-kanalen Riks och partiet närstående webbtidningen Samtiden – ofiltrerat kunde kommunicera sin rasism direkt till väljarna.

Att sen lyssna på Ulf Kristersson tala om hur han leder en regering ”som vill samla, inte splittra” och om hur just riksdagens partier och ledamöter har ett ”ett extra stort ansvar för det vuxna samtalet”, med vetskapen att statsministern tänker regera på hatfull politik som Kent Ekeroth och andra sverigedemokrater formulerat … Ja, det känns som ett hån.

Den som i övrigt hoppades på något slags besked om hur den nya regeringen tänker möta det tuffa ekonomiska läget för kommuner och regioner, väntade förgäves. Tiden i talarstolen tog tydligen slut för Kristersson innan han hunnit komma in på välfärdsfrågorna. Inte ett knyst om statsbidrag blev det. Kommunledningarna i Karlskoga och Degerfors får nu gå in i höstens budgetarbete med osäkerheten det innebär.

Susanne Sjöstedt

Artikeltaggar

Daniel BäckströmDegerforsElisabeth SvantessonHallsbergInvandringJohan PehrsonKarlskogaKent EkerothKKLedareLiberalernaMagdalena AnderssonMatilda ErnkransRasismSusanne SjöstedtSverigedemokraternaSVTUlf KristerssonYoutubeÅsikterÖrebro