Hoppa till huvudinnehållet

Här laddar Glenn Hysén upp inför matchen: ”Det ska bli sketroligt”

Publicerad:
IFK Göteborg-supportern Glenn Hysén och Degerfors IF-supportern Erik Källiden under uppladdningen på Karlskoga Kalibreringsteknik.
IFK Göteborg-supportern Glenn Hysén och Degerfors IF-supportern Erik Källiden under uppladdningen på Karlskoga Kalibreringsteknik. Foto: Dennis Pavlovic

Glenn Hysén laddar i detta nu upp för Degerfors IF–IFK Göteborg på Karlskoga Kalibreringsteknik.

– Jag tror det blir tufft. Jag sträcker mig till oavgjort, det är jag nöjd med, säger IFK-legendaren.

Anders Berggren har sålt sitt företag, Karlskoga Kalibreringsteknik AB, till Göteborgsentreprenören Mattias Gustavsson.

Mattias Gustavsson är i sin tur kompis med Glenn Hysén.

För att högtidlighålla affären pågår i detta nu ett event kopplat till torsdagskvällens match mellan Degerfors IF och IFK Göteborg på Karlskoga Kalibreringsteknik.

Glenn Hysén är med som gäst.

– Farsan jobbade på Emil Lundgren Elektriska. Jag har varit mycket på lager. Det är jag van vid, men det var längesen jag var i en verkstad nu. Jag tycker det är charmigt. Folk sliter som djur härinne och det är jag van vid. Jag är en slitvarg, ingen teknisk människa, säger Hysén, som tog sig gott om tid för alla som ville hälsa.

Jag vet att du själv jobbade på Emil Lundgren Elektriska under din tid i IFK Göteborg...

– Jajemen. Eller elektriker och elektriker... Jag var ju borta halva tiden, på träningar och matcher. Skulle jag gå ut och göra någon elektrisk variant nu, sätta upp någon kabel, så skulle det bli kortslutning i hela Göteborg.

Du kommer inte söka jobb här på Karlskoga Kalibreringsteknik?

– Nej, det finns folk som klarar av det bättre.

Hysén såg däremot mycket fram emot att få se matchen på Stora Valla.

– Det ska bli sketroligt. Jag spelade någon uppvisningsmatch där för några år sedan... 10–15 år sedan kanske, jag kommer inte ihåg. Jag har varit med på någon ungdomsgrej också, men jag har aldrig sett ”Blåvitt”–Degerfors i allsvenskan. Det kan jag säga. Det ska bli jäkligt roligt – hoppas jag, säger Hysén med ett skratt.

Ja, vad har du för känsla inför matchen?

– Det är blandat. Jag såg ”Blåvitt” mot Malmö senast. Dom vände och vann, då var jag ju lycklig och glad. Men jag vet att Degerfors har ett bra facit i de senaste matcherna. Dom har tagit poäng av storlag.

– Nu är kanske inte ”Blåvitt” ett storlag på det sättet längre. Jag tror det blir tufft. Jag sträcker mig till oavgjort, det är jag nöjd med.

Sluttipset landar på 1–1.

– Jag ser helst att ”Blåvitt” vinner naturligtvis, men ”Blåvitt” har inget att spela för. Det blir vare sig uppåt eller neråt.

Tiden med Ralf Edström

Det första Glenn Hysén tänker på när han hör Degerfors är Ralf Edström, en av de största fotbollspersonligheterna från det lilla fotbollssamhället.

– Han känner jag ju utan och innan. Han var där (i IFK Göteborg) när jag kom till ”Blåvitt” 1978. Vi träffas ganska ofta. Han är jäkligt skön, en ”go gubbe”. Såna gillar vi ju i Göteborg, goa gubbar. Han är verkligen en sån.

– Jag glömmer aldrig när jag kom in omklädningsrummet. Där satt just Ralf Edström, Ove Kindvall, Olle Nordin, Torbjörn Nilsson... ”Vad fan gör jag här?”. Men det gick ju hyfsat efter ett tag.

Året därpå, 1979, fick Glenn Hysén en ny tränare som kom från Degerfors IF. Han hette Sven-Göran Eriksson.

Såg du direkt att han skulle bli en stor tränare?

– Inte en susning! Första tanken när han kom... ”Den där lille vispen”... Han sa inte så mycket, han var väldigt tillbakadragen och sådär. ”Var är detta för någonting?”.

– Varje träning var otroligt tråkig. Ut på högerkanten, uppspel, hög press, understöd – samma jäkla träning varenda jäkla dag. ”Vad är detta?”. När det sen funkade på planen ändrade man uppfattning. ”Det här kanske inte är så jäkla tokigt”...

”Bara applådera”

Det hela slutade med att Hysén och ”Svennis” till och med vann Uefacupen tillsammans 1982.

– Frågan ett amatörlag, kan man säga, till bäst i Europa. Utan honom hade vi aldrig gjort det. Utan honom hade jag aldrig haft den karriär jag hade.

Vad säger du om att det spelas allsvensk fotboll i Degerfors?

– Tänker man efter är det helt sanslöst. Visst... Det är en gammal klassisk klubb. Degerfors har varit i allsvenskan förut och fött upp massor av talanger, men en så liten ort... Det är bara att applådera.

Richard Sjöström, till höger, blev femmiljonte kunden på Unibet 2011 och vann då en fotbollsresa till Liverpool med tidigare Liverpoolspelaren Glenn Hysén som guide. Tolv år senare återförenades de nu på Karlskoga Kalibreringsteknik. ”Jag kände igen honom, men kunde inte placera. Vi spelade biljard på någon bakgård i Liverpool. Det är inte snyggt, ganska ruffigt, men det är goa människor”, säger Hysén.
Richard Sjöström, till höger, blev femmiljonte kunden på Unibet 2011 och vann då en fotbollsresa till Liverpool med tidigare Liverpoolspelaren Glenn Hysén som guide. Tolv år senare återförenades de nu på Karlskoga Kalibreringsteknik. ”Jag kände igen honom, men kunde inte placera. Vi spelade biljard på någon bakgård i Liverpool. Det är inte snyggt, ganska ruffigt, men det är goa människor”, säger Hysén. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

AllsvenskanDegerforsDegerfors IFDegerfors IF HerrFotbollGlenn HysénGöteborgIFK GöteborgKarlskogaLiverpool FCRalf EdströmSportSven-Göran ErikssonUnibet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.