Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkorådet ställde sig bakom föreslagen kyrkplats i Svartå

Publicerad:
Kyrkorådets arbetsutskott tittade nyligen på tänkbara platser för kyrklig verksamhet i Svartå. Från vänster; Johanna Svärd, Monica Mannberg, Sylvia Landgren samt för utvecklingsgruppen Stefan Fejes och Folkets hus Sven-Olov Bergius.
Kyrkorådets arbetsutskott tittade nyligen på tänkbara platser för kyrklig verksamhet i Svartå. Från vänster; Johanna Svärd, Monica Mannberg, Sylvia Landgren samt för utvecklingsgruppen Stefan Fejes och Folkets hus Sven-Olov Bergius. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Kyrkorådet var positiva till förslaget om kyrkplats i Svartå. Nu återstår detaljer som kyrkoherden fått i uppdrag att dra i.

Svartå ska få sin egen kyrkplats

En kyrkplats, eller kyrklig plats då där inte stått någon kyrka, för bröllop, dop och gudstjänster utomhus ska ställas i ordning i Svartå, där en bestämd sådan saknas. Kyrkorådets arbetsutskott gick nyligen runt och kikade på tänkbara platser tillsammans med utvecklingsgruppens ordförande.

Redan på rundvandringen stod det klart att Svartå Folkets park var den plats man tyckte lämpade sig bäst, inte minst för läget med sjön Stor-Björken som en naturlig altartavla och tillgången till danspaviljongen med luckor att öppna ut mot sjön, då den i händelse av sämre väder kan användas till kyrkliga förrättningar.

Diskuterar vidare

Nyligen informerades kyrkorådet, som ställde sig bakom val av plats.

Kyrkorådsordförande, Johanna Svärd (S), har varit i kontakt med Sven-Olof Bergius, som hoppar in som vaktmästare tillika är suppleant i Folkets husstyrelsen, efter rundvandringen eftersom Folkets husstyrelsen skulle ha möte och där ta upp frågan. Även de var positiva.

Även till ett kors i parken?

– Det är inte riktigt klart med korset, så kyrkoherden får ta det med Folkets husstyrelsen om hur vi från kyrkan tänker och vill ha det, säger kyrkorådets vice ordförande Halvor Eriksson (Kyrkans vänner).

Svärd berättar att kyrkorådet beslutade att godkänna den föreslagna platsen och att man gav uppdraget till kyrkoherde Monica Mannberg att föra diskussionerna vidare med Folkets husstyrelsen.

Positivt

– Det var väldigt positivt. Vi är hela mänsklighetens Folkets hus och vill så vara. Alla får komma dit och ha sina fester och sammankomster, med det vill vi hjälpa till så gott det går, säger Bergius då vi kontaktar honom.

Vad sa man om att placera ett kors där i parken?

– Vi har inte riktigt kommit överens om stationärt kors än, om det måste vi prata ihop oss med kyrkorådet. Vi är lite rädda att det blir åverkan på det om vi har andra fester där. En del tycker vi ska ha ett kors som det går att flytta på när det är andra sammankomster, säger Bergius och tillägger:

– Vi ska höras vidare och försöka få till en sammankomst med kyrkorådet och Folkets husstyrelsen.

Artikeltaggar

BröllopDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionGudstjänsterHalvor ErikssonJohanna SvärdKyrkorKyrkorådetMonica MannbergParkerStor-BjörkenSvartåSvartå Folkets hus

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.