Hoppa till huvudinnehållet

Nytt system ställer till det – går inte att boka tågbiljetter till jul

Publicerad:
Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

På grund av en försenad tågplan från Trafikverket, går det inte att boka tågbiljetter till jul.

Det rapporterar Aftonbladet under torsdagsmorgonen.

– Det är ohållbart som det har varit hittills, att vi får så sena besked, säger Martia Nord, presskommunikatör på SJ till tidningen.

Efter den 11 december går det just nu inte att boka tågresor, hos flera av de stora tågbolagen i Sverige.

Orsaken är ett nytt planeringssystem för årets tågplan som Trafikverket infört.

Planen består av tidtabeller för person- och godståg, samt tidplan för banarbeten. Och den byts vanligtvis ut varje år under andra helgen i december. Men nu har årets plan blivit försenad, på grund av det nya planeringssystemet.

I sin tur har det resulterat i att många tågföretag ännu inte har kunnat planera sina avgångar.

Och i förra veckan lämnade organisationen Tågföretagen in en skrivelse till Trafikverket med kritik mot det nya systemet.

– Vi vill inte vara alarmistiska men vi är väldigt oroliga för att det här inte kommer att fungera, säger Ted Söderholm, vd i statliga godstågsbolaget Green Cargo och styrelseordförande i Tågföretagen, till tidningen Järnvägar.

I skrivelsen skickade man också med en varning.

– Låt oss från Tågföretagen vara ytterst tydliga med detta: Sveriges tågföretag kommer inte på några villkor att bedriva tågtrafik från och med den 11 december om vi inte är övertygade om att den höga nivån på trafiksäkerhet bibehålls, efter att vi givits tillräckligt utrymme för att fullgöra vår skyldighet att bidra till hanteringen av gemensamma risker, säger Ted Söderholm också.

Under tisdagskvällen meddelade Martina Nord, presskommunikatör på SJ, att Trafikverket lämnat in sin tågplan.

– Vi vill inget hellre än att släppa våra biljetter så snart som möjligt och har väldigt stor förståelse för den frustration som resenärerna känner. Det är ohållbart som det har varit hittills, att vi får så sena besked, men nu är vi glada att beskedet kommer, säger hon till TT.

Hon fortsätter:

– Vi jobbar på så snabbt vi bara kan, men det är en väldigt komplex process. Vi har väldigt många tåg som går över hela Sverige och mycket personal som ska schemaläggas. Vi har också en hög andel anslutningsresor, där man inte bara reser en sträcka utan byter tåg.

Artikeltaggar

AftonbladetGreen CargoJärnvägsarbetenJulSJTågtrafikTrafikTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.