Susanne Sjöstedt: Kanske är konstisrink enda lösningen

Ledare
PUBLICERAD:
När temperaturen dippar ner under femgradersstrecket är det bara en fråga Karlskogaborna är vill ha svar på: var kan vi åka skridskor i år?

På kommunens hemsida har det varit skralt med information om utomhusisar. ”Vi följer väderrapportering och när vädret tillåter spolas banorna”.

Lite stressad har nog den politiska majoriteten varit efter kritiken förra säsongen och lovade då lovade bättring och fler spolade isar. Men skulle man kunna uppfylla det?

Flera kommuner i landet har redan lämnat besked om hur man i år till och med tvingas hålla ishallar stängda, alternativt korta säsongen.

Att Karlskoga i det läget skulle göra det rakt motsatta lät då helt otroligt. Ja, ända fram till igår uppenbarligen – mitt i krönikeskrivandet!

Diskussionen om förra säsongens snackis, konstisbanan på torget som på totalen kostade närmare två miljoner att köpa in och driva, väcktes ur sin dvala.

I sociala medier har det den senaste veckan skvallrats om att rinken som smälldes upp på torget istället denna säsong ska flyttas till Stråningstorp. Reaktionerna blev de samma som ifjol: det är väl inte rättvist om bara barn i en stadsdel får nära till en isbana?

Varför en dyr konstisrink överhuvudtaget? Det har ju inte behövts förr, menar många. Ett ”jippo”, menar vissa. ”Onödigt slöseri”, tycker andra.

”Spola grusplanerna vid skolorna som förr, vattnet är gratis i sjön, måste vara bästa billigaste rättvisaste alternativet”, skriver Magnus i en kommentar.

Det är begripligt om vi som är uppväxta med isbanor och pulkabackar i nästan varje bostadsområde, tycker att det känns snålt och misstänker att isrinken på torget roffat åt sig alla pengar avsatta till isspolning.

KT/Kuriren berättade i en artikel i februari att kostnaden kommunen haft för att spola och underhålla fem utomhusisbanor för några år sedan landade på 156 000 kronor för en säsong på i bästa fall sex veckor.

Även om priset gått upp är det nog fortfarande billigare än driften av en enda konstisbana. Och nu kommer beskedet att kommunen denna säsong planerar för att anlägga ytterligare en!

Det känns som upplagt för en röd ledarskribent att i en redig smash på volley nu lägga skulden på Tony Ring (M) för alla ospolade isplaner i kommunen och på tajmingen i att anlägga isar som drivs av kylaggregat, och alltså ökar elförbrukningen när vi tvärtom borde spara.

Men fan, jag fattar precis vad Ring tänkte: tänk om vi framöver bara sporadiskt kommer att ha vintrar med utomhustemperaturer som möjliggör spolade isar? Tänk om konstisrinkar på lite sikt är den chansen för kommunens barn och unga att få åka skridskor utomhus? Så blev det ifjol trots allt.

Den kallaste 21 oktober i Karlskoga så länge man mätt temperaturen, inträffade när Tony Ring var nio. Minus fem grader var det här 21 oktober 1973, berättar en vädersajt.

Jag ger mig sjutton på att en grusbana nånstans i stan redan var spolad då.

Susanne Sjöstedt