Hoppa till huvudinnehållet

Försvaret höjer lönerna för soldater och piloter

Publicerad:
Nu ska soldaterna få bättre betalt. Arkivbild
Nu ska soldaterna få bättre betalt. Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Nu höjs lönerna för bland annat soldater och piloter. Försvarsmaktens ställföreträdande personaldirektör Fredrik Ståhlberg kallar det en "avsevärd satsning utöver det vanliga".

Låga löner får civila att lämna Försvarsmakten

"Satsningen görs för att tydligt prioritera de personalgrupper som vi initialt behöver förstärka med anledning av det allvarliga omvärldsläget, det höga trycket på förbanden och den beredskap som ska upprätthållas", säger Fredrik Ståhlberg på Försvarsmaktens hemsida.

Inför hösten gick ett 30-tal stridspiloter på tjänstledighet efter missnöje med bland annat lönerna.

De senaste åren har Försvarsmakten haft ungefär 15–20 procent färre kontinuerligt anställda soldater, sjömän och gruppbefäl än vad som anses nödvändigt. Även om man inte haft svårt att rekrytera har det varit problem med att få de anställda att stanna kvar.

"Det här visar ändå att Försvarsmakten nu verkar inse att en nyckel till att rekrytera och, framför allt, behålla personalen är att man betalar en skälig lön för det arbete som personalen utför, säger Officersförbundets förhandlingschef Susanne Hultgren i en kommentar på förbundets hemsida.

Låga löner får civila att lämna Försvarsmakten

Artikeltaggar

ArbeteBeredskapFörsvarsmaktenLönerOfficersförbundet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.