Hoppa till huvudinnehållet

Lisa på rätt väg igen efter tung skadeperiod: ”Ännu värre att behöva tacka nej”

Publicerad:
Lisa Pettersson lägger mycket tid och engagemang på sin tennissatsning. Foto: Kajsa Juslin

Lisa Pettersson, 13 år, gör sig nu redo för en intensiv inomhussäsong.

– Det ska bli jättekul. Det snabbare spelet inomhus passar mig bäst, säger hon.

Innan vi ser framåt mot det som väntar inomhus, en tillbakablick på utomhussäsongen:

– Det var en problemfylld sommar med knäbekymmer som gjorde att jag inte kunde spela på ungefär 1,5 månad, berättar hon när vi träffas under en träningskväll i Stråhallen.

Efter att hon blivit kvitt sina problem och börjat spela igen har det blivit en turneringsseger.

– Jag hade precis kommit tillbaka när jag vann 14 B-klassen i Norrköping.

Uppvärmning med hopprep inför en av många träningar i Stråhallen.
Uppvärmning med hopprep inför en av många träningar i Stråhallen. Foto: Kajsa Juslin

Det var förstås en skön bekräftelse på att hon fortsatt håller bra klass även efter det ofrivilliga uppehållet. Liksom det var att bli uttagen som en av sex tjejer från region väst till Sofias cup där landets olika regioner ställs mot varandra.

Mycket nära

I fjol kvalade Boforslöftet in till den riksomfattande tävlingen i Båstad under sommaren, ett år för ung yngre än många av konkurrenterna då.

När hon kvalade i år var det ytterst nära avancemang till Båstad igen.

– Jag förlorade i femte och avgörande set, i tiebreak där. Om jag i stället vunnit hade jag gått vidare till Båstad, berättar hon.

Det var förstås en motgång som sved.

– Men det kanske ändå var det minst dåliga att jag inte gick vidare för det var i samband med tävlingen i Båstad som jag hade knäproblem, så jag kunde inte ha ställt upp där ändå. Det hade varit ännu värre att behöva tacka nej på grund av skada än att det blev som det gjorde nu.

Det kommer en ny chans nästa år. Då är hon uppe i 15-årsklassen och, alltså, åter ett år yngre än många av spelarna som hon ska möta.

”Lisas knäskada handlade om Schlatters sjukdom som kan komma om barnet eller ungdomen växer snabbt och samtidigt överanstränger sina knän. Det är i första hand idrottande barn och ungdomar som drabbas”, berättar Thomas Pettersson om de besvär som dottern Lisa hade i somras.
”Lisas knäskada handlade om Schlatters sjukdom som kan komma om barnet eller ungdomen växer snabbt och samtidigt överanstränger sina knän. Det är i första hand idrottande barn och ungdomar som drabbas”, berättar Thomas Pettersson om de besvär som dottern Lisa hade i somras. Foto: Kajsa Juslin

I dagsläget påverkas hon inte av den tidigare skadan utan är mycket förväntansfull inför inomhussäsongen.

Stigande form

– Närmaste tiden är det lugnt med tävlingar men det drar igång inom kort och då är de flesta helgerna uppbokade, säger Lisa.

– Efter en tung sommar, på grund av skadan, känner jag att formen är stigande, fortsätter hon.

Hennes pappa Thomas säger:

– Det märks tydligt att all träning ger resultat och att hon gör framsteg.

Thomas som ofta får agera ”sparringpartner” på träningarna.

För 30-talet år sedan kom Thomas Pettersson fram som en ung man i BIK:s A-lag. ”Min tennisbakgrund spelmässigt är ingen men har alltid varit intresserad. Har kollat tennis på tv så länge jag kan minnas, framför allt de stora turneringarna. Kan väl lugnt säga att jag är mycket bättre teoretiskt än praktiskt”, berättar han.
För 30-talet år sedan kom Thomas Pettersson fram som en ung man i BIK:s A-lag. ”Min tennisbakgrund spelmässigt är ingen men har alltid varit intresserad. Har kollat tennis på tv så länge jag kan minnas, framför allt de stora turneringarna. Kan väl lugnt säga att jag är mycket bättre teoretiskt än praktiskt”, berättar han. Foto: Kajsa Juslin

När han får frågan hur han uppfattar dottern som tennisspelare säger han:

– Hon är envis, väldigt envis. På ett positivt sätt. Hon är medveten om att det krävs att man nöter, nöter och nöter för att slagen ska sitta. Och hon ger inte upp förrän hon lyckas.

Krävs mycket

Lisa, som började med tennis redan när hon var i sjuårsåldern, fortsätter:

– Jag känner att jag behöver bli bättre på allt och är medveten om att det krävs mycket för att lyckas.

Lisa Pettersson har redan utmärkt sig som en mycket lovande spelare.
Lisa Pettersson har redan utmärkt sig som en mycket lovande spelare. Foto: Kajsa Juslin

Det största målet inomhus är Salk Open i Stockholm. Där deltar inte bara svenska eliten utan det väntar även internationellt motstånd. Den tävlingen äger rum vid årsskiftet.

Tränar även i Lillån

De flesta träningarna för hennes del är ”hemma” i Stråhallen. En gång i veckan är det träning i Lillån där hon får chansen att träna med och mot andra lovande tjejer. I Bofors är hon annars ensam tjej.

– Det är spelare som jag träffat på tävlingar som jag tränar tillsammans med. Det känns jättebra att få den möjligheten.

För att kunna ta ännu fler kliv framåt i sin strävan att fortsätta utvecklas och bli så bra som möjligt.

Artikeltaggar

Lisa PetterssonTennis

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.