Hoppa till huvudinnehållet

Skulle bli bättre men hemtjänsttaxan äter upp pensionshöjningen

Publicerad:
Somliga är förlorare andra vinnare på de höjda pensionerna. Då avgiftsutrymmet ändras äts höjningen upp av taxor för många.
Somliga är förlorare andra vinnare på de höjda pensionerna. Då avgiftsutrymmet ändras äts höjningen upp av taxor för många. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

En del äldre tjänade på att regeringen höjde pensionerna och bostadstilläggen, men andra är förlorare och höjningen äts upp av hemtjänsttaxan. Det beror på vad man hade från början och enligt en handläggare är felet att man från regeringshåll inte tänkt till ordentligt.

Det är avgiftsutrymmet kontra förbehållsbeloppet som är avgörande om du blev en vinnare eller förlorare då pensionerna nyligen höjdes.

Hemtjänsttaxan ligger på 416 kronor per timme i Degerfors och maxtaxan på 2 170 kronor i månaden. Dyrare än så kan det aldrig bli, oavsett hur många timmars hemtjänst man har och i maxtaxan ingår utöver hemtjänst även trygghetslarm, korttidsvård, boendestöd, arbetsterapeut och hälso- och sjukvård.

– Ingen betalar mer än 2 170 kronor per månad, oavsett hur mycket insatser man har. Dock ingår inte kost och resor i det, säger socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V).

Stoppkloss

Tipsare som vänt sig till redaktionen har berättat att höjningen av pensionen äts upp av högre taxor för hemtjänst, vilket man finner skrämmande då ingen hänsyn tas till inflation på livsmedel samt höjda elkostnader med mera.

Anita Bohlin Neuman (V) socialnämndens ordförande i Degerfors.
Anita Bohlin Neuman (V) socialnämndens ordförande i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Förbehållsbelopp och maxtaxa ska vara stoppkloss för att för höga avgifter tas ut. Förbehållsbelopp är en viss summa man ska ha kvar, som man tar hänsyn till då man beräknar avgifter, för att ha en skälig levnadsnivå. Det räknas om varje år, säger Bohlin-Neuman.

Förbehållsbeloppet hon nämner är ett schablonbelopp på de pengar man ska ha kvar att leva på, efter att man betalat sitt boende. I år ligger summan på 5 652 kronor per månad för den som är ensamstående och 4 707 kronor per månad för den som är gift, sambo eller registrerad partner. Men i de fall inkomsten understiger förbehållsbeloppet så finns inga garantier på att man har förbehållsbeloppet kvar.

– Vänstern drev på om att fattigpensionärerna skulle få behålla höjningen men jag ska ta reda på mer, säger Bohlin-Neuman och efter att ha gjort det hänvisar hon till taxe- och avgiftsnämnden för utförligare information.

Större avgiftsutrymme

– Vissa tjänar på att regeringen höjde pensionen och bostadstillägg medan andra förlorar. Det beror på vad man har i grunden, säger en avgiftshandläggare, som inte vill figurera med namn, på taxe- och avgiftsnämnden till vilken Degerfors hör, liksom fem andra kommuner i länet samt Vingåker.

– De med lägst pension kan ha legat i noll avgiftsutrymme men höjs pension och bostadstillägg så räknas det som inkomst, vilket gör att de kan komma upp i nivå som kanske gör att de blir tvungna att betala, säger handläggaren vidare.

Det är alltså avgiftsutrymmet som är avgörande.

Handläggaren berättar att regeringen höjde förbehållsbeloppet med 300 kronor för ensamstående och 150 kronor för par.

– Får de bara 300 kronor i höjt förbehållsbelopp men tusen kronor mer i pension, så blir det ett avgiftsutrymme på 700 kronor mer än de hade innan och de pengarna får vi ta ut avgift för, säger handläggaren.

Tråkigt

– Det är regeringen som inte tänker till riktigt, för även de som inte har hemtjänst får höjd pension, säger handläggaren och fortsätter:

– Det är jättetråkig när man nu gjorde alla besluten i augusti och ser personer som legat på noll, men som får betala nu då de fått högre pension och bostadstillägg. Det gör ont i hjärtat, men det är inget vi i taxe- och avgiftsnämnden kan göra något åt, säger handläggaren.

Hur skulle man göra istället?

– Jag vet inte riktigt, jag tänker att man kanske skulle behöva öka förbehållsbeloppet mer för att inte så många skulle förlora på det, för det får vi inte röra. Men jag har ingen aning hur regeringen tänker i såna frågor.

Taxe- och avgiftsnämnden är heller inte de som bestämmer vilka priser som ska tas ut, utan det gör respektive kommun men nämnden jobbar på uppdrag av kommunerna.

Maxtaxa

Maxtaxan som Bohlin-Neuman nämner är något som även handläggaren nämner, ingen i de sju kommunerna som ingår i nämnden får betala mer än 2 170 kronor för de tjänster som ingår i den.

– Har man mer än fem eller 5,5 timmar i hemtjänst så hamnar man in maxtaxan, annars är det timpris på 416 kronor som gäller, säger handläggaren.

Mat och hyra däremot kommer alltid utöver, liksom fika, resor och dagvårdskostnader.

– Där finns inget tak, så där kan du aldrig göra nåt. Har du 40 matlådor får du betala för det, men kanske inget för hemtjänst om du har dålig ekonomi, säger handläggaren.

Sparat kapital

Såväl hyra som måltidskostnader är fasta och i Degerfors ligger hyra på särskilt boende på 5 000 respektive 5 555 på Väster- och Letälvsgården.

– Men det varierar i kommunerna. I Laxå är hyran på över 8 000 kronor, där är nyrenoverat, säger handläggaren.

Blir det dyrare om man har sparade pengar?

– Vi ser ingenting som finns på bankkontot, bara det som kommer från Skatteverket. Så de som har aktier eller avkastning kan vi se och vi räknar med inkomst av kapital och gör avgiftsberäkning på det.

– Pensionsmyndigheten ser däremot vad man har på banken och då kanske man inte får något bostadstillägg, men det vet jag inte så mycket om fast jag vet att det kan göra skillnad. Men vi ser bara till det som kommer på deklarationen, utifrån det gör vi avgiftsberäkningen, säger handläggaren.

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanDegerforsHemtjänstInkomstLetälvsgårdenPensionPensionsmyndighetenPrivatekonomiSkatteverketTrygghetslarmVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.