Hoppa till huvudinnehållet

I akut behov av nya hästar – men pengarna saknas: ”Konstgjord andning”

Publicerad:
Arkivbild. Karlskoga ridklubb behöver byta ut flertalet hästar i sitt stall – men ekonomin håller inte.
Arkivbild. Karlskoga ridklubb behöver byta ut flertalet hästar i sitt stall – men ekonomin håller inte. Foto: Kajsa Juslin

Karlskoga ridklubb ansökte om 140 000 kronor i bidrag för att kunna köpa in en ny häst. Pengarna i kommunstyrelsens pott räcker dock inte till.

– Att kommunen inte kan bifalla detta tycker jag är förkastligt, säger Jonas Sandström (S), som var upprörd efter tisdagens sammanträde.

Ansökan från ridklubben grundar sig i att de hästar som nu förfogas över på de flesta håll har blivit till åren och därför inte längre kan hålla den nivå som en ridskola önskar. Ansökan syftar till att bidra med 60 000 kronor för inköp av ny häst, då detta anses vara miniminivån för att ens få tag på en som är acceptabel, samt 80 000 för foder. Den senare summan motsvarar den kostnadsökning som skett under 2022.

De 140 000 som efterfrågades minskades dock ner till 100 000 när kultur- och fritidsförvaltningen behandlade ärendet. 40 000 till inköp av häst och 60 000 till foder.

Kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), ger sin syn på saken.

– Vid årets början hade vi en miljon i potten för det som kallas ” kommunstyrelsen oförutsett”. I april började vi att skicka ut pengar till olika föreningar och sedan har det löpt på. Det är många som fått pengar och när det fanns 179 000 kvar, tidigare under hösten, skulle vi hjälpa Möckelnföreningarna med 70 000. Det som fanns kvar då var 100 000 och detta förklarade jag för förvaltningschef Magnus Ahlberg, säger Ring.

”Inget konstigt”

Förvaltningen valde att föreslå nämnden att godkänna ett förslag om 100 000 kronor, men nämnden valde istället att söka de 140 000 som initialt efterfrågats.

Ring igen:

– Vi tyckte att det var bra att de kunde få de 100 000 som fanns kvar och när jag frågade hur de tänkt att finansiera ytterligare 40 000 kronor tyckte sossarna att det skulle lösas genom att neka de 70 000 som redan lovats bort till Möckelnföreningarna.

– Detta är inget konstigt om man inte vill göra politik av det. Vill nämnden själva hitta de andra 40 000 så har jag inga problem med det men det är ingenting vi kan påverka från kommunstyrelsen. Kan man inte förhålla sig till det vet jag inte vad man ska göra för då kan man skjuta från höften i alla beslut.

”Förkastligt”

Jonas Sandström (S), ersättare både i kommunstyrelsen och kultur- och fritidsnämnden, anser att det borde vara en självklarhet att bevilja hela den summa som eftersöks.

– Det är viktigt att vi har ett levande idrottsliv i Karlskoga och här är en förening som lidit av pandemins effekter. Att kommunen då inte vill hjälpa till på det sätt som krävs för att kunna klara sina utgifter tycker jag är förkastligt.

Ridklubben själv är tacksam för de pengar som ges, men säger samtidigt att summan inte räcker till det ändamål som eftersöktes.

– Vi har höga omkostnader överlag så det finns mycket vi skulle behöva köpa in. Det är inte bara en häst men det är en bit på vägen och vi är tacksamma för allt vi får. Vi skulle behöva renovera och då räcker inte varken 100 eller 140 000. 40 000 för en ny häst är för lite pengar med tanke på det man behöver på en ridskola. För den summan får man en ung och outbildad variant och det fungerar inte. Nu kommer vi bli tvungna att lägga närmare hela summan som beviljades på en häst så vad vi skall få pengar till foder också vet jag inte, säger Linnéa Borg, sekreterare i Karlskoga ridklubb.

”Konstgjord andning”

Daniel Haettman, vice ordförande, fyller i:

– Vi har under en lång period levt på gamla hästar och vi behöver byta två hästar varje år för att ligga i linje. Eftersom vi nu inte kunnat byta ut några hästar under pandemin, i kombination med ett kvarkautbrott som gjorde att vi var tvungna att stänga ner verksamheten en period, så ligger vi efter så vi skulle behöva byta ut ett flertal hästar.

– Det här blir mycket konstgjord andning och vi vet inte hur länge till vi kan hålla ut innan det går för långt.

Läs också:

En fungerande ridskola behövs ocksåBjuder in till diskussion om förbättringar på ridskolanInsändare: Alliansen har köpt in häst och foder till ridskolanInsändare: Ridskolan i kläm när valrörelsen är överStor sammanställning: Så mycket kostar det att börja med olika idrotter

Artikeltaggar

AlliansenHästsportKarlskogaKommunstyrelsenMöckelnföreningarnaModeraternaNämnderPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.