Hoppa till huvudinnehållet

Internationell stortävling för Emma: ”Jag går för guld – så är det bara”

Publicerad:
Karlskoga friidrotts Emma Ericsson med sitt silver från sommarens para-EM för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. Foto: PRIVAT

Emma Ericsson kommer vara en av drygt 7 000 idrottare i nästa sommars Special Olympics World Summer Games i Berlin.

– Det känns väldigt stort, säger parastjärnan från Karlskoga friidrott.

Emma Ericsson, paralympiern från 2012, gjorde under 2019 comeback efter några års uppehåll.

Hon berättar att hon hade några år där hon njöt av livet snarare än att träna varje dag.

– Ska jag vara riktigt ärlig så var det kärleken. Några veckor efter att vi gick isär ringde jag till ”Ajjan”. ”Jaha, är det dags att komma tillbaka nu..?”. Jag kände mig inte färdig än och att det var dags att ”Ajjan” skulle bli min tränare.

Hur kom det sig att du valde just ”Ajjan” och Karlskoga friidrott för comebacken?

– ”Ajjan” hade varit med på många landslagsuppdrag. Vi kände redan varandra från landslaget, han är med som ledare där. Han har kunskap om just de diagnoser jag har och det är viktigt att ha en tränare som är närvarande och bryr sig. Han vet förutsättningarna för att jag ska kunna bli bäst.

Tog EM-silver

Ericsson flyttade, från Bollnäs, tillbaka till hemstaden Kumla och satsningen i Karlskoga friidrott började.

I juli var resan framme vid ett EM-silver. Karlskogaatleten blev tvåa i favoritgrenen höjdhopp och femma i längdhopp när para-EM för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning avgjordes i Polen.

Det står redan nu klart att det blir stora internationella tävlingar även nästa år.

Ericsson är nämligen en av totalt 70 idrottare och ledare som ska representera Sverige i nästa sommars Special Olympics World Summer Games i Berlin.

Tävlingen kan beskrivas som ett slags eget Paralympics endast för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning.

Special Olympics World Summer Games kommer att ta emot 7 000 idrottare från omkring 170 länder för att tävla i 24 olika sporter, enligt tävlingens hemsida.

– Det är roligt att vara tillbaka i landslaget och att just jag fick vara en av dom som ska åka. Det är väldigt stort.

– Jag tycker det är större än VM då det räknas som det stora inom bara inlärningssvårigheter. Det är den näst största tävlingen efter Paralympics.

Siktar mot Paralympics 2024

Det här blir första gången som Ericsson tävlar i Special Olympics. Karlskogahoppet berättar att hon, utifrån de diagnoser hon har, inte trodde att hon var aktuell för den tävlingen.

Ericsson blev uttagen efter att ha imponerat i sommarens nationella Special Olympics i Malmö. Hon utklassade där motståndet i grenarna 100 meter och längdhopp.

– Jag kände mig för bra. Jag känner mig som en paralympier, men får jag vara med i Special Olympics med de diagnoser jag har... Då är det väl inga problem.

Spelen hålls 17–25 juni. Ericsson kommer tävla i längd och kula och har redan nu målsättningen klar för sig:

– Jag får räkna med tufft motstånd, det var rätt så många längder med. Men jag går för guld, så är det bara, säger hon med ett skratt.

Ericssons stora, långsiktiga mål är att bli uttagen till Paralympics i Paris 2024. Senast hon deltog i Paralympics var 2012, då hon blev femma i längdhopp.

Artikeltaggar

BerlinBollnäsFriidrottIdrottKarlskogaLängdhoppParalympicsSpecial OlympicsTävlingar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.