Hoppa till huvudinnehållet

LO enigt om satsning på de lägsta lönerna

Publicerad:
Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, och LO-ordförande Susanna Gideonsson anländer till ABF-huset där LO:s representantskap samlas och diskuterar lönekrav inför avtalsrörelsen 2023.
Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, och LO-ordförande Susanna Gideonsson anländer till ABF-huset där LO:s representantskap samlas och diskuterar lönekrav inför avtalsrörelsen 2023. Foto: Claudio Bresciani/TT

LO:s 14 medlemsförbund har enats om gemensamma lönekrav i kommande avtalsrörelse. Framförallt rör det sig om en låglönesatsning.

LO:s representantskap, där beslutet om samordning ska tas, släppte på tisdagen för ovanlighetens skull inte in journalister. Skälet var att förhandlingarna väntades bli besvärliga. LO vill inte ha eventuellt bråk inför öppen ridå.

Nu har de olika förbunden kommit överens om att avtalsförhandlingar ska genomföras som samordnade förhandlingar.

"Klarar sig inte"

LO-ordföranden Susanna Gideonsson kallar det för ett första steg.

– Framförallt har vi enats om en låglönesatsning, säger hon till TT och fortsätter:

– De lägst avlönade LO-medlemmarna klarar sig inte i dag.

Flera saker återstår att komma överens om, som siffror på lönekravens storlek.

– Att vi är överens nu är glädjande, men det tuffa arbetet kvarstår, nu ska kraven bli till kronor och ören som märks i plånböckerna hos vanligt folk, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar.

Kräver att regeringen tar ansvar

Susanna Gideonsson menar att LO behöver veta att även andra aktörer tar sitt ansvar och nämner Svenskt Näringsliv, arbetsgivare och regering.

– Många har det mycket kärvt. Hur tänker de ta sitt ansvar för att se till att vanligt folk klarar sig genom vintern som kommer? säger hon på en presskonferens och fortsätter:

– Hur resonerar regeringen? Vi har inte hört ett enda förslag än så länge som faktiskt skulle underlätta för de som har det allra sämst.

Olle Lindström / TT

Johanna Ekström / TT

Principer för LO:s lönekrav

LO-förbunden skriver i en gemensam skrivelse att avtalsperioden ska vara tolv månader.

De skriver vidare att de är eniga om att driva en solidarisk lönepolitik, som långsiktigt ger höjda reallöner, och som innebär lika lön för lika arbete och jämställda löner.

De ska inleda gemensamma förhandlingar med Svenskt Näringsliv även om villkorsförändringar i avtalsförsäkringarna.

LO-förbunden kommer att framställa krav enligt både krontalspåslag och procentuella påslag, beroende på inkomst. Brytpunkten för krontalspåslag ligger vid en lön på 27 100 kronor, för de med lägre inkomst än så kommer kraven att ställas på en löneökning i kronor.

Källa: LO

Artikeltaggar

ArbeteAvtalInkomstKommunalLOLönerSusanna GideonssonSvenskt Näringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.