Hoppa till huvudinnehållet

Skansen om kobran: "Besvärlig miljö att leta i"

Publicerad:
Den försvunna kungskobran tillsammans med Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild.
Den försvunna kungskobran tillsammans med Skansenakvariets ägare Jonas Wahlström vid ett tidigare tillfälle. Arkivbild. Foto: Skansenakvariet/TT

Den numera välkända kungskobran som rymt från Skansenakvariet är ännu inte hittad.

– Det är ett gammalt hus med många vrår, det är en väldigt besvärligt miljö att leta i, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

Ormen ligger antagligen och trycker någonstans, tror Jonas Wahlström.

– Det naturliga för en sådan orm när den lämnar ett terrarium där det är 30 grader varmt, det är att vänta tills det blir varmare. Sen när den inser att det inte blir så mycket varmare än så här, då kommer den att röra på sig, säger han.

Risken för att ormen ska ha tagit sig ut från Skansenakvariet är obefintlig, enligt Jonas Wahlström.

– Alla ventiler är tätade och det finns ingen möjlighet att ta sig ut. Och så fort den sticker ut näsan kommer den inse att det är alldeles för svalt och att där vill den inte vara.

Han understryker att folk inte behöver oroa sig för att träffa på den giftiga och 2,5 meter långa ormen utomhus.

– Märk väl, den är inte ute. Men folk får för sig så mycket. Det är ett antal personer som kommit fram och sagt att de hör hur det prasslar i buskarna. Ja, då är det gråsparvar de hör, säger Jonas Wahlström.

Men ormen skulle klara sig även utomhus under den här årstiden, hypotetiskt sett, säger Jonas Wahlström.

– Än så länge är det inte jättekallt, men när det blir kallt då domnar den av. Den vill ha 30 grader. Om det är 7-8 grader som det är i Sverige då blir den väldigt seg och slö, säger han och fortsätter:

– Och blir det nattfrost då dör den. Så det är inte alls naturligt att den söker sig ut.

Annika Andersson/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.