Hoppa till huvudinnehållet

Bäst att rengöra bilen för hand

Publicerad:
Tvätta bilen ofta på vintern. Det är då det behövs som mest. Att göra det själv blir billigare i längden. Foto: Naina Helén Jåma/TT

En ren och rostfri bil kräver regelbunden omvårdnad. Särskilt på vintern, när den utsätts som mest för slask, sand och salt. Och ju bättre du håller efter den, desto bättre står sig värdet.

En säker bil är en ren bil. Allt från sikten genom rutorna och strålkastarnas effekt, till förmågan att stå emot rostangrepp främjas om bilen görs ren med jämna mellanrum.

–  Ju noggrannare du tvättar bilen desto bättre står den emot smutsen. Dagens bilvårdsprodukter skyddar lacken så att allehanda föroreningar inte fäster lika lätt, säger Arvid Wallin från bilvårdsbutiken Autodude.

Han kan det mesta om bilskötsel och den uppsjö av specialprodukter som finns på marknaden.

 Arvid Wallin, Autodude.
Arvid Wallin, Autodude. Foto: Privat

–  Intresset för bilunderhåll har ökat. Många har finare och dyrare bilar i dag. Har man gjort en stor investering är man mer mån om bilen och vill bevara skicket, säger Arvid Wallin.

Men även trender på sociala medier som Instagram och Tiktok bidrar. Många bilentusiaster lägger upp bilder och filmer på spektakulära skumtvättar och häftiga efterbehandlingar, vilket inspirerar andra att ta efter.

–  Man kan väl tvista om hur många produkter man behöver. Det beror på ambitionsnivån. Samtidigt handlar det ju om kemi – olika produkter har olika syften och ger olika resultat. Du tvättar ju inte dina kläder i diskmedel, säger Arvid Wallin.

En tvätthandske av mikrofibrer är skonsammare mot lacken.
En tvätthandske av mikrofibrer är skonsammare mot lacken. Foto: Thomas Sjölund

Hur ofta man behöver tvätta bilen beror förstås på väder, säsong och hur långt – samt var – man kör. De som bor i större städer där förekomsten av avgaser och partiklar från dubbdäck och vägbeläggningar är större, måste se om sitt fordon oftare än de som bor någonstans där trafiken inte är lika tät.

Vill du verkligen rengöra överallt bör du tvätta för hand
Arvid Wallin, Autodude

–  Idealet är väl att göra det varannan vecka. I alla fall om du kör mycket i stadsmiljö och i södra delarna av landet där vinterväglaget ofta innebär rejält med slask och vägsalt, säger Arvid Wallin.

Ändå är det under sommarhalvåret som vi generellt sett ger våra fordon mest omvårdad.

–  Det är väl roligare och tacksammare då. Arbetet syns och håller längre – men vi borde göra tvärtom.

Det finns massor av olika produkter att välja mellan. Läs på och välj den som passar dina behov och plånbok.
Det finns massor av olika produkter att välja mellan. Läs på och välj den som passar dina behov och plånbok. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Så till frågan om maskintvätt eller handtvätt i gör det själv-hall. Det finns för- och nackdelar med båda. Har man ont om tid och ork kan det kännas enkelt med en snabb automattvätt. Men det finns risk för att automatens borstar orsakar tvättrepor i lacken. Dessutom kommer de inte alltid åt på alla ställen.

–  Maskintvätten ska passa alla bilar, stora som små. Vill du verkligen rengöra överallt bör du tvätta för hand, säger Arvid Wallin.

Fördelen med båda alternativen är framför allt att vattnet renas ordentligt. Tvätta inte bilen hemma på tomten. Visserligen finns det ingen lag som förbjuder dig. Det är dock olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten i naturen och eftersom både rengöringsprodukterna och smutspartiklarna på själva bilen är skadliga, bör man alltid tvätta sitt fordon i en tvätthall.

Lisa Wallström / TT

Så ger du bilen en ordentlig tvätt

Tvätta alltid bilen i tvätthall. Du behöver:

En tvätthandske, avfettningsmedel, rengöringsmedel och efterbehandlingsprodukt.

Gör så här:

+ Börja med en förtvätt. Applicera avfettning nedifrån och upp. Vilken typ av avfettning man väljer beror på smutsens karaktär. Kallavfettning är petroleumbaserad och löser därför fett och oljig smuts som vägsalt, asfalt och bränslespill. Alkalisk avfettning löser vanlig vägsmuts och organisk smuts som insekter, lera, pollen och fågelspillning. Låt verka fem minuter.

+ Spola av med vatten uppifrån och ned så att alla gruskorn som kan repa lacken avlägsnas. Glöm inte skärmkanternas insida där salt och smuts lätt fastnar och ökar risken för rostangrepp.

+ Fram med tvätthandsken och bilschampo. Tvätta uppifrån och ned.

+ Avsluta med en eftervårdsprodukt som avvisar vatten och som ger glans till lacken.

Källor: Arvid Wallin från Autodude, Riksförbundet M Sverige, bilkedjan Mekonomen.

Artikeltaggar

FordonInstagramMekonomenRiksförbundet M SverigeTrafikVattenVinter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.