Hoppa till huvudinnehållet

Kulturnämnden utlyser stipendier till musiker

Publicerad:
Musiker ska få större möjlighet till att satsa på sin musik.
Musiker ska få större möjlighet till att satsa på sin musik. Foto: Lena Richardson

Professionella musiker ska erbjudas möjlighet till att skapa ny musik med hjälp av stipendium och arbetsresidens, enligt ett beslut fattat av kulturnämnden.

– Med en satsning på resident ger vi det fria musiklivet i länet en bra möjlighet till återstart till glädje, Inga-Britt Ritzman (S), vice ordförande i kulturnämnden.

Kulturnämnden beslutade under onsdagen att utlysa två så kallade arbetsresidens på musikområdet och tio musikstipendier för att bland annat ge länets professionella musiker och kompositörer en möjlighet till konstnärlig förnyelse och fördjupning, enligt ytterligare ett pressmeddelande från Region Örebro län.

– Pandemin har inneburit en stor påfrestning för det professionella musiklivet och med hjälp av de tillfälliga residens och stipendium vi tog beslut om i dag, ger vi länets professionella musiker och kompositörer en möjlighet till så väl arbetsro som till förnyelse, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden, i pressmeddelandet.

Stipendium

De två residensen har ett värde av 70 000 kronor vardera och innebär att en musiker eller kompositör under fem dagar får en arbetsplats, till exempel en studio eller replokal. Det kommer även att finnas resurser såsom ljudteknik, resor, boende och matlagningsmöjligheter. Någon form av filmdokumentation, till exempel inspelning av en enklare musikvideo, kommer också att kunna erbjudas.

– Med en satsning på resident ger vi det fria musiklivet i länet en bra möjlighet till återstart till glädje både för professionella musiker och för de som gärna lyssnar på musik, säger Inga-Britt Ritzman (S).

De tio musikstipendierna som man kommer att utlysa kommer att bestå av 20 000 kronor vardera.

– Pandemin har drabbat musikområdet hårt och det finns en betydande risk för att många yrkesverksamma musiker kommer att lämna branschen. I det läget krävs det att vi som är verksamma inom kulturpolitiken tar vårt ansvar för att möjliggöra en återhämtning inom kulturarbetsmarknaden. Dagens beslut är ett led i det ansvarstagandet, säger Malin Silén (KD), ledamot i kulturnämnden.

Artikeltaggar

MusikNöje/KulturRegion Örebro länRegion Örebro läns kulturnämndStipendier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.