Hoppa till huvudinnehållet

Får betala för att ha målat om utan bygglov

Publicerad:
För att måla om fasadskivorna på Slingan 6 fick fastighetsbolaget inte bygglov, då man i nämnden menar att man skulle sökt lov för respektive färg. Däremot fick man tidigare lov för inglasning av balkongerna.
För att måla om fasadskivorna på Slingan 6 fick fastighetsbolaget inte bygglov, då man i nämnden menar att man skulle sökt lov för respektive färg. Däremot fick man tidigare lov för inglasning av balkongerna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerforsbyggen AB åker nu på byggsanktionsavgift för att ha gjort en fasadändring utan bygglov. Men enighet rådde inte om avgiftens storlek.

Degerforsbyggen har tidigare sökt bygglov för att bygga inglasade balkonger och måla om fasadskivor mellan fönstren på flerbostadshuset Slingan 6.

Bygglov beviljades för balkongerna, men fasadändringen gick inte igenom då man i bygg- och miljönämnden ansåg att färgvalet var för mörkt.

I Kulturmiljöprogrammet utpekas byggnaden som tidstypiskt och välbevarat punkthus från 60-talet och ändringar ska därmed göras varsamt där man tar hänsyn till karaktärsdragen, var uppfattningen.

– Degerforsbyggen hade ansökt om en mörkare färg och fick avslag, men man pratade om att en ljusare kulör kan man ta, men även den måste man ansöka om, säger bygg- och miljönämndens ordförande Peo Linder (V) och fortsätter:

– De har varit i kontakt med förvaltningen där man har diskuterat och sagt att den mörka färgen kan man inte godkänna, men att en ljusare blå skulle vara möjlig att få igenom. Nämnden bestämmer, men då har Degerforsbyggen uppfattat att båda färger låg till beslut, vilket var en missuppfattning.

En kulör prövades

Linder nämner att en skrivelse från fastighetsbolaget inkom sent och i den står att man i våras muntligt diskuterade två olika färgsättningar, som bolaget senare prövade mot en referensgrupp.

Ändringen som gjorts på Slingan 6, i bakgrunden, syns tydligt om man jämför med Slingan 4 där fasadskivorna är gula.
Ändringen som gjorts på Slingan 6, i bakgrunden, syns tydligt om man jämför med Slingan 4 där fasadskivorna är gula. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Från fastighetsbolaget hävdar man att man skickade med båda färgsättningarna som underlag för att båda skulle prövas av bygg- och miljönämnden. Man hade fått uppfattningen, vid tidigare möten, att den ena färgsättningen kunde godkännas.

Men i nämnden prövades endast den ena färgsättningen.

Från fastighetsbolaget bestrider man en sanktionsavgift med hänvisning till att bygglovsärendet inte presenterades som två förslag inför nämnden, för om så skett hade sanktionsavgiften aldrig uppstått hävdar man.

Rörigt

Enligt Linder är detta ett rörigt ärende.

– Jag var osäker på hur jag skulle hantera det hela och får säga att det beror på att jag är ny på ”jobbet”, det blev rörigt för det. Men beslutet vart rätt i alla fall, tror jag, säger Linder.

Nämnden beslutade om en sanktionsavgift enligt plan- och bygglagen eftersom ommålningen av fasadskivorna påbörjades innan bygglov och startbesked getts. Vid samtal den sista september framkom att det hade påbörjats och vid tillsynsbesök tio dagar senare visade sig att fasadändringen redan var färdigställd.

Halvering

Enligt beräkningarna är den berörda arean 190 kvadratmeter och det skulle innebära en sanktionsavgift på 30 429 kronor, enligt plan- och byggförordningen.

– Nämnden valde att halvera avgiften för att det hade varit otydligt kommunicerat, vilket lett till missuppfattningar. Men det var inte enighet kring halveringen, fem var för och fyra emot, säger Linder.

Det var spritt mellan partierna vilka som var för och emot halvering; en V, en SD, en C och två S var för det medan en S, en M och två V ansåg att bolaget skulle få betala full avgift. Några reservationer ledde det dock inte till.

Som ett följdärende fanns också ansökan om bygglov för den blå färg man nu målat med, vilken godkändes i nämnden.

Fasadändring har gjorts innan det var klart med bygglov på Slingan 6 i Degerfors, då man målat de tidigare vita fasadskivorna i en blå kulör.
Fasadändring har gjorts innan det var klart med bygglov på Slingan 6 i Degerfors, då man målat de tidigare vita fasadskivorna i en blå kulör. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovDegerforsbyggenNämnderPeo LinderPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.