Hoppa till huvudinnehållet

Elstöd till södra Sverige

Publicerad:
Hushållen utlovades före valet att ett skydd mot höga elnotor skulle vara på plats 1 november. Arkivbild.
Hushållen utlovades före valet att ett skydd mot höga elnotor skulle vara på plats 1 november. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska införas i elprisområde 3 och 4, föreslår Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör vid Svenska kraftnät.

Däremot utbetalas inget stöd till elanvändare i norra Sverige, elprisområde 1 och 2.

Stödet omfattar 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder.

– Vi välkomnar beskedet som Svenska kraftnät lämnar i dag som svar på det uppdrag myndigheten fick i mitten av augusti, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.

– Det är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare – hushåll och företag men också organisationer – och som inte stimulerar till ökad elanvändning, eftersom det riskerar att driva upp priserna ytterligare.

Busch betonar att stödet också är tydligt riktat till de som drabbats hårdast i framför allt södra Sverige.

Stödet skulle kunna uppgå till 16 000 kronor för en villa som drar 20 000 kilowattimmar per år, enligt Medelius-Bredhe.

Nio dagar före valet lovade Kristersson tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch, SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas Johan Pehrson att ett skydd skulle vara på plats den 1 november.

Man har efter valet backat gällande tidsramen.

S-regeringen lovade i valrörelsen att 60 miljarder i så kallade flaskhalsavgifter hos Svenska Kraftnät skulle återföras till hushåll och företag. En summa som kort därefter ökades till 90 miljarder.

Nu väntar en oberoende prövning av Energimarknadsinspektionen.

– Nu har vi fått ett tydligt vad. Regeringen tar nu vid med hur och när (elstödet ska betalas ut), givet Energimarknadsinspektionens prövning, säger Busch.

Mindre risk för elbortfall men "fortsätt spara"Energirådgivaren om elkostnader: ”Alla i familjen måste tänka till ”30 miljarder i elprisstöd för hushållFölj med hem till barnfamiljen som får energirådSå spar du el – utan att snåla på lyset

Artikeltaggar

Bostad och byggenEbba BuschElkrisenEnergimarknadsinspektionenHus och hemHushållJimmie ÅkessonJohan PehrsonKristdemokraternaLiberalernaLotta Medelius-BredheMyndigheterPrivatekonomiSvenska kraftnätVillor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.