Hoppa till huvudinnehållet

Kriminalvården om rymningen: ”Finns inga hinder för att en intagen kan avvika”

Publicerad:
Den morddömde 32-åringen rymde från Asptunas öppn anstalt. Foto: Jessica Gow/TT

Natten mot den 18 oktober avvek två dömda brottslingar från anstalten Asptuna. En av rymlingarna var en 32-årig man dömd för mord i Karlskoga.

– Det här är en öppen anstalt och det finns inga hinder för att en intagen kan avvika, säger Ulf Mossberg, pressekreterare Kriminalvården.

Anstalten Asptuna har den lägsta säkerhetsklassen inom Kriminalvården.

Mördare har rymt från fängelset

– Jag har inga detaljer i det här fallet, hur de avvek. Men det här är en öppen anstalt, det finns alltså inga stängsel eller någon mur. Det innebär att intagna kan avvika.

Det finns inga lås heller?

– En del av avdelningarna har lås, andra inte. I det här fallet kan jag inte kommentera om den intagne satt bakom lås. Jag får inte kommentera enskilda intagna.

23-åring knivhöggs till döds

En internutredning, en så kallad incidentutredning, kommer att visa om anstalten har brustit i sina rutiner på något sätt.

– För att få sitta på en öppen anstalt måste man sköta sig minutiöst. Du måste bevisa att du klarar av att sitta på en öppen anstalt. De här två personerna har valt att bryta sitt goda beteende, som de har haft i många år. Nu riskerar de att inte få sitta på en öppen anstalt längre utan att flyttas till en anstalt med högre säkerhetsklass.

Den dömde knivmördaren är nu efterlyst.

– Så fort polisen hittar honom kommer han återföras till kriminalvården för att avtjäna sitt straff.

I polisregion Bergslagen finns ingen aktiv insats kring den förrymda fången.

Är det troligt att han kommer till Värmland?

– Det är jättesvårt att säga. Vi har inget pågående ärende och har inte fått en handräckning från Kriminalvården skickad till oss. Våra patruller har fått information om rymlingen och är rent generellt uppmärksamma, säger Christina Hallin, presstalesperson polisregion Bergslagen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKarlskogaKriminalvårdKriminalvården

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.