Nästan hälften av alla barngrupper i förskolan är större än rekommenderat i Sverige. Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än 12 barn. För äldre barn är rekommendationen max 15 barn per grupp. I Karlskoga kommun översteg under fjolåret hela 74 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen.
Nu kräver lärarfacken att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek.
I hela landet överstiger 48 procent av alla åldersindelade barngrupper Skolverkets riktlinjer. I Degerfors fanns det under fjolåret sex åldersindelade barngrupper, varav fyra var större än rekommenderat. I Karlskoga kommun översteg under fjolåret hela 74 procent av alla åldersindelade barngrupper den här riktlinjen. Det här är betydligt högre än rikssnittet (48 procent). Karlskoga är en av de kommuner i landet där allra störst andel av barngrupperna är för stora.
– Det är tydligt att Skolverkets rekommendationer inte har nått hela vägen. Vi kräver därför en lagstiftning för att komma tillrätta med förskolornas stora barngrupper. Det är faktiskt obegripligt att politikerna inte redan har tagit denna situation på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand, tillträdande ordförande för Sveriges lärare.
Ökad stress bland barnen och personalen
Stora barngrupper bidrar till ökad stress bland både barn och personal och försämrar möjligheterna till en god pedagogisk undervisning.
– Det är en hög arbetsbelastning. Det är många som är sjukskrivna, det är många som flyr yrket och det är svårt att få tag på förskollärare. Det är inte attraktivt för att det är tufft på golvet, säger förskolläraren Linda Reimer i SVT:s Morgonstudion.
Barnen på förskolan påverkas också av konsekvenserna som de stora barngrupperna och den bristande pedagogiska undervisningen ger.
– Det är svårt ibland att ha en inkluderande och meningsfull undervisning för det enskilda barnet. Vi har i dag många barn som utmanar oss, eller är i behov av stöd. Man känner inte alltid att man har hunnit med det man vill och ofta släcker man bränder. Sen ser det väldigt olika ut på olika förskolor, fortsätter Reimer.
Fler förskollärare och lagstiftning
Även om man minskar barngrupperna så finns det fortfarande en brist på förskollärare i landet, något som också behövs räknas med för att nå en kvalitet på undervisningen.
– Det räcker inte att minska barngruppernas storlek, det måste matchas med fler förskollärare. Det är en fråga om såväl likvärdighet, kvalitet som trygghet för alla barn, säger Johanna Jaara Åstrand.
Den norska regeringen lagstiftade om personaltätheten 2018. Sedan reglerna började gälla tog det bara några månader innan 94 procent av förskolorna uppfyllde kravet.
– Om Norge kan införa en lagstiftning, kan Sverige ta efter! säger Johanna Jaara Åstrand.
Lärarförbundet kräver nu en skärpt lagstiftning, i form av ett maxtak för barngruppernas storlek och ett krav på minimibemanning.
– Det är häpnadsväckande att år efter år bara konstatera att utvecklingen går åt fel håll och att vi inte har politiker som tar både förskollärarnas vittnesmål, våra larmrapporter, forskarnas argument på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand.
Åldersindelade grupper med fler barn än rekommenderat, kommun för kommun i Örebro län
Statistik:
Kumla: 74 procent (28 av 38)
Karlskoga: 74 procent (19 av 26)
Degerfors: 67 procent (4 av 6)
Lindesberg: 67 procent (24 av 36)
Nora: 67 procent (4 av 6)
Örebro: 62 procent (191 av 309)
Lekeberg: 47 procent (7 av 15)
Hallsberg: 46 procent (17 av 37)
Askersund: 40 procent (8 av 20)
Laxå: 39 procent (5 av 13)
Ljusnarsberg: 33 procent (1 av 3)
Hällefors: 25 procent (3 av 12)
Källa: Statistik från Skolverket som bearbetats av Lärarförbundet
Lancelot Andersson, praktikant