Hoppa till huvudinnehållet

Allt avgörs i sista omgången för DIF P19: ”Ska åka dit och vinna”

Publicerad:
Alexander Hedén Lindskog och hans Degerfors P19 säkrar, vid seger, minst kval till allsvenskan.
Alexander Hedén Lindskog och hans Degerfors P19 säkrar, vid seger, minst kval till allsvenskan. Foto: Fredrik Narvelid

Tre poäng säkrar minst kval till allsvenskan för Degerfors IF P19 och lagkaptenen Alexander Hedén Lindskog tror på sitt lag.

– Vi har goda chanser. Vi ska åka dit och vinna, säger lagkaptenen inför mötet med Västerås SK på bortaplan.

Alexander Hedén Lindskog, född 2004, kom till Degerfors IF:s akademi från KB Karlskoga inför säsongen 2020.

– Det var en självklarhet. Jag visste redan i tidig ålder att det var Degerfors som gällde när det var dags för gymnasium, berättar han.

Förra säsongen försvann redan innan den hann börja.

– Det var under en träning i Stora Halla som jag skulle springa och pressa. När jag saktade ner så fortsatte knät och det knäppte till. Jag har aldrig haft så ont tidigare. Jag visste direkt att det var korsbandet.

Hedén Lindskog opererades 19 april 2021.

– Det är klart att det var psykiskt jobbigt att veta att jag skulle vara borta i nio–tio månader. För mig fanns det ingenting annat än att jag skulle fortsätta. Det var bara att kämpa på.

– I början kändes det ändå helt okej men efter fyra–fem månader, när man kände att det stod lite still, var det riktigt tufft. Då ville jag knappt gå och titta på matcherna. Men ju mer jag kunde vara med och träna desto bättre kändes det.

I början av 2022 var han åter på fotbollsplanen.

– Jag var nästan övertänd till en början. Varje träning var otroligt rolig.

Om pappas betydelse

Under säsongens gång har han fortsatt haft lite problem med knät.

– Det blir svullet. Jag ska träffa en fysioterapeut efter säsongen och försöka rätta till det. Jag har en vinter på mig att bli bättre.

Alexander är son till tidigare Degerfors IF-spelaren- och tränaren Jonas Lindskog.

– Jag har varit på Stora Valla sedan jag föddes känns det som. Vi snackar efter varje träning och match. Det är väldigt utvecklande för mig. Han har många bra idéer.

Påminner ni om varandra på planen?

– Det är väl rivigheten kanske. Det är inget finlir i onödan. Sedan har spelet utvecklats. Man måste vara mer teknisk nu än tidigare.

Pappa Jonas huserade mest på mittfältet medan Alexander numera är mittback.

– Jag har spelat på de flesta positionerna. Dom senaste åren har det blivit som mittback och det tycker jag känns bra.

Spännande avslutning

I lördags bärgade Degerfors P19 en blytung 1–0-seger i derbyt mot Örebro på hemmaplan vilket gör att laget fortsatt har chansen att nå allsvenskan.

– Vi följde matchplanen. Alla vet vad dom ska göra både med och utan boll. Då blir det lätt att spela fotboll. Jag tycker inte att ÖSK skapade någonting på 90 minuter även om dom hade mer boll. Vi förtjänade tre poäng.

Tabelltoppen ser ut enligt följande:

Örebro SK 59 poäng + 88.

Västerås SK 59 poäng + 46.

Degerfors IF 57 poäng +60.

Ettan går direkt upp medan tvåan får kvala. Örebro ställs mot IFK Stocksund på hemmaplan och Degerfors gästar Västerås.

– Jag tycker att vi har goda chanser. Vi vet hur vi ska spela och vad som krävs. När vi spelar en bra fotboll är vi riktigt bra. Det hoppas jag att vi visar även på söndag.

Drömmer om A-laget

Målsättningen inför säsongen var att ta klivet upp till allsvenskan.

– Det är det som vi har snackat om. Nu är det dags att ta tillvara på den här chansen. Det hade varit riktigt kul att gå upp.

Längre fram är drömmen att nå ett A-lagskontrakt.

– Jag har varit med några träningar och känner ändå att det är nära. Det är dit jag siktar. Jag vill spela fotboll på så hög nivå som möjligt. Jag vill kunna leva på fotbollen. Det är en dröm som jag har.

Jesper Swedlund, tränare i DIF P19, säger så här inför grundseriens sista match:

– Det är solklart för oss vad som gäller. Vi behöver vinna matchen. Det blir oerhört viktigt att varje spelare är beredd på att lägga ner ett stort jobb. Oavsett om du startar eller kommer in i matchen. Jag tror att det till slut blir avgörande. Man kan ha taktiska principer men i en sådan här match kommer det lag som kämpar hårdast att vinna.

Artikeltaggar

Alexander Hedén LindskogDegerforsDegerfors IF HerrDegerfors IF JuniorJesper SwedlundJonas LindskogKB KarlskogaMotion och hälsaÖrebroÖrebro SKÖrnsköldsviks SKSportStora HallaTräningVästerås SK BK

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.