Hoppa till huvudinnehållet

Skolan i Lonnhyttan lägger ner efter höstlovet

Publicerad:
Foto: Kajsa Juslin

I ett meddelande till föräldraföreningen på Lonnhyttan/Granbergsdals skola skriver styrelsen i skolan att de kommer lägga ner skoldelen i Lonnhyttan och flytta alla elever till deras skola i Granbergsdal.

Tidningen skrev för ett år sedan att föreningen bakom de två byskolorna norr om Karlskoga stod inför ekonomiska problem. Föreningen gick då över 400 000 kronor back årligen på grund av stora underhållsbehov av skolbyggnaden i Lonnhyttan, enligt utredningen styrelsen gjort.

I meddelandet till föräldraföreningen står: ”På grund av kraftigt ökade elpriser, höjda priser på drivmedel och skolmat har styrelsen och skolchefen tagit ett beslut. Avvecklingen av verksamheten på Lonnhyttan tidigareläggs, förskoleklass och fritids flyttar till Granbergsdal omgående. Från och med vecka 45 är alla skolklasser och all fritidsverksamhet på Granbergsdal.

Ska underhållsvärmas

Styrelsen och rektorn meddelar samtidigt att förskolan, Lille Skutt och Bamse, planeras att flytta under jul och nyår.

”Vecka 1 är all verksamhet förlagd till Granbergsdal och fastigheten i Lonnhyttan kommer endast att underhållsvärmas.”

De skriver att ifall de inte lägger ner skolan så kommer de behöva genomföra personalnedskärningar.

”Under en period kommer detta innebär ”lite extra” för en del föräldrar och för en del personal. Men vi löser detta tillsammans för framför allt barnens skull och för en framtida skola på landsbygden. i det här läget är det väldigt viktigt att vi som föräldrar hjälper och stöttar personal och skolchef med de utmaningar de står inför. En viss föräldramedverkan kommer att krävas under omställningen och flytt.”

Förslaget som togs fram förra året gick i korthet ut på att sälja skolbyggnaden i Lonnhyttan, uppföra moduler vid Granbergsdals skola och flytta barn och personal dit tidigast läsåret 2022/23.

”Vi räknar med att kunna behålla samtliga barn, familjer och personal och enbart byta lokal från Lonnhyttan till Granbergsdal. Om vi hyr modulerna under ett par år kan vi ta beslut i lugn och ro om vi ska bygga en ny skola i Granbergsdal eller inte”, sa dåvarande ordförande, Johanna Hedenström Karlsson, till tidningen.

Läs nuvarande ordförande Joakim Thunbergs svar på beslutet:

Artikeltaggar

BarnEkonomiGranbergsdalKarlskogaLonnhyttanSkola och utbildningSkolorStyrelserTidningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.