Hoppa till huvudinnehållet

Kritik när skelett från T-rex går under klubban

Publicerad:
Tyrannosaurus rexen Stan auktionerades ut i New York 2020. Nu går en artfrände under klubban i Hongkong.
Tyrannosaurus rexen Stan auktionerades ut i New York 2020. Nu går en artfrände under klubban i Hongkong. Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Har du rejäl takhöjd och några miljoner över?

I november auktioneras ett 4,6 meter högt och 12 meter långt Tyrannosaurus rex-skelett ut i Hongkong.

Dinosaurien Shen ställs för närvarande ut i Singapore under tre dagar innan han skeppas vidare norrut.

Det 1 400 kilo tunga skelettet, som består av runt 80 ben från en vuxen T-rex, blir det första av sin sort att gå under klubban i Asien. Auktionsfirmans förhoppning är att dinosaurien får stanna på kontinenten.

– Inga av de 20 T-rex som finns i världen ägs av en asiatisk institution eller en asiatisk samlare, säger en företrädare för auktionsfirman Christies avdelning i Asien och Stilla havs-området.

Skelettet kommer ursprungligen från en utgrävning i USA-delstaten Montana 2020. Shen tros att vara en T-rex-hane som levde för runt 67 miljoner år sedan.

Det är inte första gången en dinosaurie går under klubban. I juli auktionerades ett Gorgosaurus-skelett ut för 6,1 miljoner dollar i New York, och 2020 såldes en T-rex kallad Stan för 31,8 miljoner dollar.

Experter kritiserar dock handeln med dinosaurieskelett som de menar är skadlig för vetenskapen.

– Det är ledsamt att dinosaurier blir samlingsobjekt för oligarkklassen. Jag kan bara hoppas att den här flugan är över snart, säger paleontologen Steve Brusatte vid Edinburghs universitet.

Artikeltaggar

AsienHongkongKritikNew YorkTeknik och vetenskapUniversitetUtgrävningar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.