De budgetäskanden som gjorts har nu gåtts igenom och nyligen ställde sig kyrkorådet i Degerfors-Nysunds församling bakom ett antal äskanden för nästa år, där de största bland annat är investeringar, eller underhåll, på Degerfors kyrka. Men det finns fler stora projekt.
Starkt kapital trots kalkylerat minusresultat i kyrkobudgetEn kompaktlastare ska införskaffas i Nysund, då den gamla inte går att reparera eftersom reservdelar saknas sedan företaget gått i konkurs. 700 000 kronor budgeterar man för denna maskin.
En elmoped, att lasta saker på för kyrkogårdsarbetet i Degerfors ska också köpas in och där räknar man med en kostnad på 130 000 kronor.
Värmesystem
Utöver det hade man äskat 400 000 kronor för hissanordning på takkronorna i Nysunds kyrka, för att slippa klättra på stege vid lampbyte.
Men här gjordes en omprioritering.
– Vi ändrade det till att man ska titta på värmehanteringen i Nysunds kyrka istället. Den är kall nu eftersom vi beslutat att hålla nere elkostnaderna. Men eftersom det då inte är någon verksamhet i kyrkan är det prioriterat att titta på värmesystem, säger Svärd.
– Det är en stor investering men nåt vi måste göra. Det går på direktel idag, vilket är ohållbart. Vad för värmekälla vi ska ha framöver vet vi inte i dagsläget, men fastighetsansvarige Ingela Johnson har fått i uppdrag att kolla på det, säger Svärd.
– Det är kanske inte värmesystemet utan styrning av systemet vi har idag som ska ändras, säger kyrkorådets vice ordförande Halvor Eriksson (Kyrkans vänner).
– Vart det landar vet vi inte riktigt än, men det kommer upp till kyrkorådet igen, säger Eriksson vidare.
Finns det inga bidrag församlingen kan söka för energiomställning?
– Det hoppas vi, svarar Svärd.
– Men sen kan man inte göra hur som helst i en kyrka heller, som exempelvis installera bergvärme hur som helst. Men det är viktigt att få till ett bra styrsystem för det är orglar, möbler och inventarier som inte får ha för kallt och fuktigt, säger Halvor Eriksson och fortsätter:
– Vi har också tagit höjd för ytterligare elkostnader och budgeterat med 270 000 kronor för extra elkostnader.
Musiksatsning
Just orglar, eller orgel, är en annan del i budgeten där man nästa år satsar en hel del i Nysunds kyrka. Man ska nu, efter många år, underhålla kyrkorgeln och har för det budgeterat 50 000 kronor. Ett problem med den har varit att den tappar stämmorna, bland annat just för temperaturväxlingarna i kyrkan.
Utöver det ska nya orgelpallar köpas in till elorgeln i samma kyrka samt orgelbänk till läktarorgeln för vilket man budgeterat 7 500 respektive 15 000 kronor.
– Det har med arbetsmiljön att göra, då bänken som finns där inte går att höja och sänka, säger Eriksson.
Man satsar vidare på musiken i Nysunds kyrka genom att köpa en flygel som ska placeras i koret och har för det budgeterat ett par hundra tusen, för inköp av bättre begagnad flygel av god kvalitet.
Ljudanläggning för utomhusarrangemang och förstärkning av klockringningen i Degerfors budgeterar man också för, då ringningen idag inte hörs över hela kyrkogården.
Kylanläggning till kontoren liksom IT-satsningar inför övergång till färskare programvara budgeteras det också för. Utöver finns en rad investeringsposter, från nya bänkar till kyrkogården till kvartersskyltar, växter och stensäkringar samt kurser, fönstertvätt och tröjor till barn- och ungdomsgrupper.
Komminister
50 000 kronor satsar man också på nyrekrytering av komminister för den tjänsten är fortfarande vakant.
– Det har inte högsta prioritet, vi kan börja med det i januari. Vi har det bra jämfört med många andra församlingar. Väldigt många saknar präst och har svårt att rekrytera präst. Det är om man har tur någon som flyttar tillbaka till orten som är teologistuderande och kanske gör sitt första pastorsår, men vi har ingen som är aktuell på det sättet här nu, säger kyrkoherde Monica Mannberg och fortsätter:
– Men vi har tur för Gunnel (Blomgren, präst, reds. anm.) vill gärna jobba och har gått upp i tid till 60 procent.
– Det som är nu är att Monica jobbar 50 procent och Gunnel 60, så en del saker får ligga lite vilande. Vi har 110 procent av 200 procent tillsatt, så det är klart att det märks, säger Johanna Svärd.