Hoppa till huvudinnehållet

Starkt kapital trots kalkylerat minusresultat i kyrkobudget

Publicerad:
En del av minusresultatet bottnar i kostbara underhållsarbeten som ska göras på Degerfors kyrka nästa år.
En del av minusresultatet bottnar i kostbara underhållsarbeten som ska göras på Degerfors kyrka nästa år. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerfors-Nysunds församling lägger en minusbudget på bortåt miljonen nästa år och även i långtidsplanen de efterföljande åren gör församlingen minusprognoser. Orsaken är behovet av stora investeringar.

Står inför stora investeringar - värmen ses över och orgeln renoveras

Minusresultat på 948 000 kronor nästa år, ett par hundratusen lägre året därpå och på 889 000 kronor år 2025. Så ser resultatbudgeten och långtidsplanen ut i Degerfors-Nysunds församling.

– Men i vår församling har vi så starkt kapital, så trots att vi gör minus går vi inte under målkapitalet. Så vi har utrymme för att lägga minusbudget ett år, säger kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S).

Målkapital

Målkapitalet Svärd nämner är, enligt Helena Nilsson som är ekonomikonsult i församlingen, den nivå Svenska kyrkan beslutat att varje församling måste fastställa som det egna kapitalet lägst får sjunka till.

Här är det fastställt till 18,7 miljoner kronor och även om budgeten för nästa år liksom långtidsprognosen pekar på minus så finns ändå marginal ned till målkapitalet.

– Eget kapital får inte gå under målkapitalet, för då får man inte minusbudgetera utan måste ha en plan för att återupprätta det. Församlingen har ganska stora och dyra kyrkor vilka kostar mycket att underhålla och tanken är att spara ihop eget kapital, som man kan använda när man behöver det sen. Men det är ingen fara alls för Degerfors-Nysunds församling, för även efter den här perioden har de 8,2 miljoner kvar till gränsen, säger Helena Nilsson.

Hon säger att en orsak är att församlingen, som många andra församlingar, de senaste åren gjort vinster på grund av corona då man inte haft så mycket verksamhet och därmed sparat genom lägre kostnader.

Stora arbeten

De stora underhållsarbeten som behöver göras närmast är renovering av panel och fönster på Degerfors kyrka 2023. Året därpå är det Nysunds kyrkas tur att få en fönsterrenovering.

– Det blir mycket pengar med begränsade intäkter då det ska till så stora investeringar. Till fönsterrenoveringen av Degerfors kyrka har vi fått 75 procent av kostnaderna i kyrkoantikvariska och för halva kostnaden för renovering av panelen. Men det blir stora pengar ändå, säger Nilsson.

För de kommande två åren har församlingen beviljats 1,9 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning för åtgärder på de båda kyrkorna.

Tjänar mer

Inkomster får församlingen främst genom kyrkoavgifter från medlemmar, men som bekant har medlemsantalet sjunkit de senaste åren och gör fortsätt, om än mer blygsamt.

Kyrkoantikvarisk ersättning har till viss del beviljats bland annat för att skrapa och måla samt kitta fönstren på Nysunds kyrka.
Kyrkoantikvarisk ersättning har till viss del beviljats bland annat för att skrapa och måla samt kitta fönstren på Nysunds kyrka. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vanligt är att det är fler som begär utträde då det är valår, vilket också var fallet i fjol då man i församlingen hade en dipp. Nu är inget fastställt, det är bara prognos än så länge som visar på en viss minskning, men samtidigt inte mindre inkomster eftersom folk tjänar bättre, enligt Nilsson.

– Just nu, tills vi gjorde prognosen, har det gått väldigt bra för Sverige, folk har tjänat mycket. Prognosen tyder på att de tjänar så bra att det äter upp effekten av att folk gör utträden ur Svenska kyrkan, säger Nilsson.

Kyrkoavgiften föreslår kyrkorådet blir oförändrad nästa år, det vill säga 0,85 kronor per skattekrona, om vilket kyrkofullmäktige beslutar i november.

Även generationsväxlingen gör färre medlemmar i kyrkan och de senaste fem åren har det skett en minskning av antalet medlemmar motsvarande ett snitt på minus 2,1 procent i församlingen.

Ta höjd

– Innan kyrkorådet började pratade Ingrid Kåwe, från stiftet, om kyrkans framtid. Man ser att man får stramare budget varje år samtidigt som vi vill göra mer verksamhet och vi vet när vi tittar framåt att vi har problem med sjunkande medlemsantal i Svenska kyrkan. Så vi måste på nåt sätt planera och ta höjd inför framtiden. Det var många bra diskussioner hur man ska tänka framåt, många börjar ingå i gemensamma pastorat och så vidare, säger Svärd.

– Hon sa att man har format och ändrat församlingarna under alla tider, för man måste försöka följa med utvecklingen i samhället för att klara utmaningar man har.

Degerfors och Nysunds församlingar slogs ihop till en 2006.

– Sen föds man inte in i Svenska kyrkan längre, det är dopet som avgör om man är medlem, säger kyrkorådets vice ordförande Halvor Eriksson (Kyrkans vänner) och kyrkoherde Monica Mannberg betonar därmed vikten av att man i församlingen satsar på dopet.

Kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S), vice ordförande Halvor Eriksson (Kyrkans vänner) och kyrkoherde Monica Mannberg, här tillsammans med Svartå utvecklingsgrupps ordförande Stefan Fejes, till höger i bild.
Kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S), vice ordförande Halvor Eriksson (Kyrkans vänner) och kyrkoherde Monica Mannberg, här tillsammans med Svartå utvecklingsgrupps ordförande Stefan Fejes, till höger i bild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BudgetarDegerforsDegerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionFörsamlingarHalvor ErikssonHelena NilssonJohanna SvärdKyrkorMonica MannbergNysunds kyrkaSvartåSvenska kyrkan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.