Hoppa till huvudinnehållet

”Vi ville köpa Lonnhyttans skola, men blev nekade”

Publicerad:

Redan för ett år sedan gick Lonnhyttans byalag och Rosensjö ekonomisk förening för landsbygdsutveckling ut och ville starta aktiebolag och köpa skolfastigheterna och låta folk i bygden köpa aktier för att rädda den nedläggningshotade skolan.

Men ledningen för skolan har inte velat sälja.

Lillemor Gustavsson från Lonnhyttans byalag tycker det är tråkigt att skolan nu ska läggas ner.

– Vi har kämpat för att få köpa skolan och vi vill att skolan blir kvar i bygden och att man ska driva förskola där. Vi har haft möten och skrivit en avsiktsförklaring att vi vill köpa huset och driva förskolan vidare i vår regi och sedan får barnen komma till Granbergsdal som skolbarn.

Hon berättar att de aldrig fått någon acceptans för deras förslag.

– Men skolans styrelse nobbade vårt förslag. De säger att det är föräldrarnas och medlemmarnas vilja och att de har röstat om det här och enligt dem så är det föräldrarnas vilja att lägga ner skolan. Det svaret har jag fått.

Lillemor Gustavsson säger att hon inte riktig tror på det.

– Föräldrarna vill nog inte ha utgiften som Lonnhyttan innebär, men jag tror inte att de är emot att det ska starta en verksamhet där. Men det känns som vi inte kommer så mycket längre.

Skola i Lonnhyttan AB

Aktiebolaget som de startat har fått arbetsnamnet Skola i Lonnhyttan, Skolo AB.

– Vi vill väldigt gärna köpa skolan och vi vill ta hand om huset och ha verksamhet där och en verksamhet där både unga och gamla kan mötas.

Även om inte styrelsen för skolan gått ut och sagt att de vill sälja huset så tror Lillemor Gustavsson att de kommer genomföra en försäljning.

– När allt är utflyttat så går det inte att hålla igång huset rent ekonomiskt.

Vi vill väldigt gärna köpa skolan och vi vill ta hand om huset och ha verksamhet där
Lillemor Gustavsson

Hon säger att de skulle förse skolan i Granbergsdal med elever och att de på det sätter räddar elevunderlaget.

– Men om det inte finns någonting i Lonnhyttan och föräldrarna kör sina barn in till stan, då kommer inte de ut till Granbergsdal sedan när de ska börja grundskolan. Det tror inte vi. Då tappar Granbergsdal barnen som är från Lonnhyttanhållet.

Ta lån och renovera

Deras tanke är att ta lån och renovera det som krävs i byggnaden och hyra ut den till Lonnhyttan/Granbergsdals friskola.

– Då skulle vi se till att sköta driften och skötseln. De kan ägna sig och skolverksamhet bara. I skolpengen finns en del som är beräknad för lokalkostnader för varje elev. Då har vi räknat på den delen och se hur långt vi skulle klara oss och det skulle gå jättebra. Vi räknar med att ha en hyresintäkt på en miljon kronor om året och då är det alla fastigheter, även de i Granbergsdal.

Lillemor Gustavsson säger att de kommer fortsätta att få köpa skolbyggnaderna.

– Även om de rösta nej till att vi skulle köpa och förvalta fastigheterna så vill vi i alla fall köpa Lonnhyttans skola så att vi får kvar den i bygden. Nu ska vi kontakta dem igen och försöka så vi får köpa loss Lonnhyttans skola, säger Lillemor Gustavsson.

Skolan i Lonnhyttan lägger ner efter höstlovetByföreningarna kan rädda Lonnhyttans skola från nedläggningBygden protesterar mot nedläggningshotet: ”Rör inte vår skola”

Artikeltaggar

BarnBostad och byggenFastigheterFörsäljningGranbergsdalLonnhyttanRosensjöSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.