Hoppa till huvudinnehållet

Dyrare än beräknat - röta har visat sig i taket

Publicerad:
När entreprenören nu börjat plocka ned en del av takpannorna på församlingshemmet har det visat sig röta i en ränndal.
När entreprenören nu börjat plocka ned en del av takpannorna på församlingshemmet har det visat sig röta i en ränndal. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Pågående takbyte på församlingshemmet i Degerfors lär bli dyrare än budgeterat. Röta har visat sig under takpannorna.

Som bäst pågår takbyte på församlingshemmet i Degerfors, till vilket Degerfors-Nysunds församling fått främjande bidrag på 700 000 kronor från Karlstads stift vilket motsvarar halva totalkostnaden.

Dock lär det bli dyrare än de 1,4 miljoner kronor man beräknat, för när endast 130-140 kvadratmeter, det vill säga en del av taket, har plockats av har det visat sig röta i en ränndal.

En bit i taget

Avtäckningen är inte färdig än. Entreprenören tar en bit i taget så man hinner täcka över emellan, enligt fastighetsansvarige i församlingen, Ingela Johnsson.

– Arbetet skulle ha påbörjats i måndag, men det regnade väldigt både måndag och tisdag, så det försenades. Sen visade sig det här, men det är tack och lov inte så stort område med röta, fyra-fem kvadratmeter, berättar Johnsson.

– Så det var ju inte så stort, om man inte upptäcker mer när man täcker av resten. Men vi får hoppas att det inte är mer, säger hon.

Leveransproblem

Hela projektet skulle ha påbörjats långt tidigare under året. Men som med så mycket annat i rådande läge så har det varit väldiga leveransproblem.

– Det är jättelång leverans på taktegel, därför har det inte kommit igång. Nu har vi fått ett datum för när teglet kommer och utifrån det påbörjades arbetet, som måste vara klart innan årsskiftet, säger Johnsson.

Innebär inte upptäckten förseningar?

– Inte förseningar, men extra kostnader. Hur mycket vet jag inte.

Hur gamla takpannorna är som ligger på taket nu vet hon inte på rak arm.

– Men jag har hört att det varit lertegel från början och nu är det betongpannor. Så nån gång lär det har bytts. Nu kommer det bli orange lertegel igen, inte betongpannor, säger Johnsson.

Takbytet på församlingshemmet kommer bli dyrare än beräknat på grund av upptäckta rötskador.
Takbytet på församlingshemmet kommer bli dyrare än beräknat på grund av upptäckta rötskador. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ArbeteDegerforsDegerfors församlingshemDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionFörsamlingarKarlstads stiftRegn

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.