Hoppa till huvudinnehållet

Nya LAS-regler en fara för kyrkans ungdomsverksamhet

Publicerad:
Ungdomar jobbar bland annat extra som ledare för barngrupper, som här på Sommarskoj, i Degerfors-Nysunds församling.
Ungdomar jobbar bland annat extra som ledare för barngrupper, som här på Sommarskoj, i Degerfors-Nysunds församling. Foto: Kajsa Juslin

De nya LAS-reglerna påverkar även Degerfors-Nysunds församlings ungdomsverksamhet, vilket nyligen diskuterades i kyrkorådet.

De nya LAS-reglerna, lagen om anställningsskydd, innebär bland annat att arbetsgivare får göra undantag i regeln om sist in-först ut.

Men de innebär också att visstidsanställningar snabbare leder till fasta jobb, vilket är lite av ett bekymmer för församlingen.

– Vi ser positivt på att man ändrar reglerna så arbetsgivare inte kan fortsätta utnyttja visstidsanställda. Däremot finns risken att det begränsar våra ungdomar som vill ha extrajobb, säger kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S) och fortsätter:

– Men vi hoppas genom kollektivavtal kunna komma fram till nåt bra. Det är viktigt att möjliggöra för ungdomar att ha extrajobb, kanske vid sidan av sina studier.

Bra resurs

Församlingen har idag tio-tolv ungdomar som ställer upp och jobbar både vid dopkalas och som ledare i barngrupper samt som vaktmästare.

Kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S), syns här tillsammans med kyrkoherde Monica Mannberg och Sylvia Landgren (Kyrkans vänner).
Kyrkorådets ordförande Johanna Svärd (S), syns här tillsammans med kyrkoherde Monica Mannberg och Sylvia Landgren (Kyrkans vänner). Foto: Anna-Stina Tallmyren

– De är enormt duktiga, en jättebra resurs för oss då det verkligen är personer som kan det här och som vill jobba vidare hos oss, en del kanske i väntan på att de kommer in på högskola. Det är väldigt sorgliga regler då vi måste se till att de inte blir inlasade, att vi plötsligt måste tillsvidareanställa dem, säger kyrkoherde Monica Mannberg och tillägger:

– Vår intention är ett vi måste hitta en modell att få det att fungera med ungdomarna, vi ska främja att de vill jobba i vår församling.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareDegerforsDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionFörsamlingarJohanna SvärdMonica Mannberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.