Hoppa till huvudinnehållet

Fantasiflöde på Degerfors bibliotek: ”Är lite av en skräckperson”

Publicerad:
Dagens workshop var mycket uppskattad bland barnen. Foto: Julia Olsson

Häxor, utklädda hästar och älvor, var bara några av huvudkaraktärerna i böckerna i skrivverkstaden, som barnen i Degerfors kunde ta del av.

– Vi vill visa och uppmana barnen till att de också kan skriva böcker, säger Maria Bäckman, som höll i måndagens workshop.

Under måndagseftermiddagen fick barn från årskurs två till fyra testa på sina skrivkunskaper på Degerfors bibliotek.

– Den här workshopen är viktig för att stärka barnens självförtroende och låta kreativiteten flöda. Syftet med dagens workshop är att väcka deras fantasi och visa att alla kan skriva en bok, berättar författaren och förstaläraren Maria Bäckman.

Egen bok

Maria och kollegan Lina Gullbrand höll tillsammans i workshopen, och inledde den genom att läsa lite ur sig egenskrivna bok ”Tidsdribblarna räddar priset”, som handlar om ett par kompisar som kan resa genom tiden, och träffar under sina äventyr på uppfinnaren Alfred Nobel.

Lina Gullbrand och Maria Bäckman arbetar som förstalärare när de inte skriver böcker tillsammans.
Lina Gullbrand och Maria Bäckman arbetar som förstalärare när de inte skriver böcker tillsammans. Foto: Julia Olsson

Under eftermiddagen fick barnen möjlighet att skriva egna böcker i form av ett häfte, där man utefter sin egen förmåga kunde fylla den med allt från egna ord till bilder. Och hösten till ära skulle barnen skriva en bok med ett halloweentema.

– Jag tycker att det svåraste är att komma på namn till karaktärerna. Men jag tycker att det är ett roligt ämne. Jag är lite av en skräckperson, säger Ellie Medin och hennes bordsgranne Svea Elfving håller med.

– Det roligaste är att man får hitta på vad man vill och låta fantasin flöda. Min berättelse ska handla om hästar som ska klä ut sig.

Stor fördel

Ytterligare en som lät fantasin att flöda var Freda Wolf, som även skriver böcker på sin fritid.

Freda Wolf och Stella Broström skrev flitigt på sina böcker.
Freda Wolf och Stella Broström skrev flitigt på sina böcker. Foto: Julia Olsson

– Det bästa med att skriva är att man kan hitta på vad man vill. Man har alla olika typer av möjligheter när man skriver och man kan skapa sitt eget liv. Jag lär mig också mycket av att skriva och fantisera. Hemma skriver jag en bok på tyska som jag ska ge till min mormor i Tyskland i julklapp.

Olivia Skelkjär tycker att det var en rolig workshop.
Olivia Skelkjär tycker att det var en rolig workshop. Foto: Julia Olsson

Både Maria och Lina arbetar till vardags som förstalärare för årskurs fyra i Karlskoga, och på fritiden skriver de böcker tillsammans.

– Vi tycker att det är så viktigt att barn kan läsa och skriva och vi vet med erfarenhet att barn kan dra stor fördel av att tycka att det är roligt redan från ung ålder, avslutar Lina

Artikeltaggar

BöckerDegerfors bibliotekHalloweenNöje/KulturSkola och utbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.