Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga kommun ser över sin elförbrukning

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga har en arbetsgrupp där man ser över vilka områden där man kan tänkas spara in på elförbrukningen. Värmekostnader är en sådan.
Samhälle- och serviceförvaltningen i Karlskoga har en arbetsgrupp där man ser över vilka områden där man kan tänkas spara in på elförbrukningen. Värmekostnader är en sådan. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I en tid när elpriserna stiger är det viktigt att alla hjälps åt att hålla nere förbrukningen. Karlskoga kommun är inget undantag och man ser nu över situationen.

Många villaägare och företag ser över sin elförbrukning och i Karlskoga kommun pågår också arbetet, även om man har avtal på ett lågt fast pris som sträcker sig fram till försommaren 2023.

På samhälle- och serviceförvaltningen har man skapat en arbetsgrupp som gemensamt ser över vilka områden där kommunen kan dra sitt strå till stacken, trots man senaste tio åren redan minskat sin elförbrukning överlag.

– Vi har länge arbetat medvetet med att se över kommunens elförbrukning. Sedan 2009 har vi sänkt förbrukningen med tjugo procent, säger Sofia Hjort, energiingenjör på Karlskoga kommun.

Arbetet med översynen för att sänka ytterligare är ”bara” i startgropen och än har inga konkreta åtgärder genomförts. Men man har konstaterat att den kostnad som drar iväg allra mest i kommunen är ventilation och värme. Två områden som det dessutom ofta kommer in klagomål på.

Vissa vill ha varmare när det är kyligt ute och andra vill ha ett kallare klimat inomhus sommartid, något som kostar betydligt mer än värme.

– Det går åt tre gånger så mycket energi att kyla luften än att värma den, så det är väldigt mycket mer energikrävande, säger Hjort.

Gatubelysning är ett annat område som man sett över och ställt sig frågan hur och om man kan minska förbrukning på. Det har dock visat sig vara svårt då det inte går att släcka exempelvis varannan lampa utan i så fall tvingas släcka ner en hel gata.

Dessutom handlar belysning av gator och gångvägar även om att skapa trygghet i samhället.

– Vi måste ta in alla aspekter, på vissa områden är det lagkrav och på andra handlar det om trygghet. Man måste känna sig trygg exempelvis när man går till jobbet eller på skolgårdar, säger Hjort.

 Belysning på gator och gångvägar blir svårt att dra in på då det också handlar om att skapa trygghet.
Belysning på gator och gångvägar blir svårt att dra in på då det också handlar om att skapa trygghet.

Däremot pågår sedan en tid tillbaka arbetet med att se över gamla armaturer för att byta till mer energieffektiva lösningar, men hur många man kan byta ut beror mycket på budget.

Hela el-situationen har gjort att man ser över hur man kan minska ventilation och därmed också behovet av uppvärmning, främst i byggnader när de är tomma.

Detta ska förstås göras samtidigt som man följer riktlinjer och lagstiftning. Men det förändrade driftarbetet kräver också mer information och kommunikation i organisationen om varför man genomför det.

Kollektivt arbete

Att arbetet krävs, trots att både företag och privatpersoner har fasta avtal, är något som marknads och kommunikationsansvarig på Karlskoga energi- och miljö, Peter Jarl, instämmer i.

Jarl menar att indirekt så kan alla hjälpas åt för att få ner, eller iallafall hålla nere elpriserna något, då problemet är att föra över el dit den behövs som mest.

Det innebär att ju längre söderut i Sverige man kommer så är det brist på egenproducerad el. När el säljs på öppen marknad gör det att om det är ett högt pris i Europa speglar det av sig på priset här i Sverige.

– Egentligen kan man säga så att om alla skulle spara på elförbrukningen så vi fick ner till en viss nivå så skulle vi få lägre priser, säger Jarl och fortsätter:

– Det är bra med ett kollektivt arbete, det gynnar alla på sikt. Och det är även så att vi behöver utrymme i nätet för elomställning i och med att fler och fler köper exempelvis laddbilar samt för att kunna ta emot fler etableringar av industrier.

Karlskoga energi och miljö märker att många i Karlskoga minskat sin elförbrukning jämfört med förra året.
Karlskoga energi och miljö märker att många i Karlskoga minskat sin elförbrukning jämfört med förra året. Foto: Fredrik Sandberg /TT

På Karlskoga energi och miljö har man sett att många privatpersoner och företag i Karlskoga redan dragit ner på förbrukningen.

– Det är stor skillnad. Om man tittar på energiomsättningen i Karlskoga elnät så är den betydligt lägre 2022 än 2021, så absolut sparar folk mer, säger Jarl.

På Karlskoga kommun kommer arbetsgruppen att jobba vidare för att ta fram konkreta områden där kommunen kan, i den situation som nu råder, spara in mer på förbrukningen.

Artikeltaggar

EkonomiEnergiKarlskogaKarlskoga kommunPeter JarlVentilationVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.