Hoppa till huvudinnehållet

Region Örebro län kräver billigare tågresor till Arlanda

Publicerad:
Snart kan det bli billigare att ta tåget till Arlanda, om Mälardalsrådet får som de vill. Foto: Ali Lorestani/TT

Mälardalsrådet, där bland annat Region Örebro ingår, ställer i en remiss krav på att avveckla Arlandas stationsavgift för tågresenärer.

Detta för att öka kollektivtrafikresandet dit.

Mälardalsrådets infrastruktursamarbete består förutom av Region Örebro av sex andra regioner. Kravet lämnades in under måndagen som ett gemensamt svar på utredningen ”Arlanda flygplats – en plan för framtiden”.

Den som stiger av och på tåg vid Arlanda centralstation måste i dagsläget betala en stationsavgift på 130 kronor. Något som regionerna ser som ett hinder för en nödvändig ökning av tågresandet dit.

Utredningen ”Arlanda flygplats – en plan för framtiden” togs fram på uppdrag av Regeringskansliet, i syfte att bland annat ta fram en plan för utveckling och utökning av flygplatsen.

”Straffavgift”

Eftersom stationsavgiften grundas på statens avtal med Arlandabanan behöver staten därför inleda en förhandling med A-Train för att avveckla avgiften, skriver Mälardalsrådet i ett pressmeddelande.

– Arlandas utveckling är avgörande för Stockholm-Mälardalen. För våra band till omvärlden såväl som för omvärldens band till oss. Till utvecklingen framåt krävs både en utvecklad infrastruktur på flygplatsen liksom till och från den. Staten måste här undanröja hinder och statliga straffavgifter på hållbart kollektivtrafikresande, säger Mälardalsrådets ordförande Kristoffer Tamsons (M).

Artikeltaggar

ArlandaInfrastrukturKollektivtrafikKristoffer TamsonsRegion Örebro länTransport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.