Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Höj skatten på kapital

Publicerad:
Signaturen ”<strong id="strong-6f6a9ec8af0ed893291007f18352f41f">Lurad pensionär” tycker att det är fel att höja momsen på till exempel cykelreparationer, både med tanke på miljön och integrationen.</strong>
Signaturen ”Lurad pensionär” tycker att det är fel att höja momsen på till exempel cykelreparationer, både med tanke på miljön och integrationen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringen och Sverigedemokraterna har bestämt att momsen på vissa reparationsarbeten på t ex cyklar, skor och andra lädervaror, hushållslinne mm skall höjas från 6 % till 12 %. Höjningen väntas leda till höjda priser samt mindre efterfrågan på dessa tjänster.

Vad vill man åstadkomma med detta? Branschen är väl inte så stor att staten får in en massa pengar den vägen.

För att uppnå ett mera hållbart samhälle har medborgarna uppmanats att lappa och laga sina prylar istället för att köpa nytt. Jag trodde att en övervägande del av de politiska partierna var överens om att vägen mot ett hållbart samhälle låg i en lägre konsumtion av varor. Här har man tydligen gått på SD:s ideer om att klimatkrisen inte finns och därför kan vi frångå principen om att lappa och laga och återgå till slit och släng.

Många av de mindre reparationsverkstäder som finns i Sverige drivs av invandrare. Är detta ett försök att integrera flyktingar? Det ser ju ut som att man vill beröva vissa grupper sin försörjning.

Det är tragiskt att Sveriges regering gjort en helomvändning vad gäller klimatfrågan och flyktingfrågan efter valet. L-partiets ordförande uttryckte det ju så bra: man säger en sak före valet, efter valet säger man något annat!

Så talar vita män med kluvna tungor.

Förslag: Vill man höja skatt som skulle göra skillnad – höj skatten på kapital för dem som äger mer än 10 miljoner svenska enkronor. 1% i det sammanhanget drabbar ingen fattig men det gör antagligen de extra 6% man får in genom att beskatta hantverkare.

Lurad pensionär

Artikeltaggar

FlyktingarInsändareSkatterSkorSverigedemokraternaSveriges regeringÅsikter