Hoppa till huvudinnehållet

Myndighet vill se nytt vaccinationsregister

Publicerad:
E-hälsomyndigheten presenterar sina lärdomar från arbetet med covidbevisen under pandemin i en rapport till regeringen. Arkivbild.
E-hälsomyndigheten presenterar sina lärdomar från arbetet med covidbevisen under pandemin i en rapport till regeringen. Arkivbild. Foto: Johan Jeppsson/TT

Sverige behöver ett nytt nationellt digitalt vaccinationsregister. Den slutsatsen dras efter arbetet med covidbevis under pandemin, skriver E-hälsomyndigheten i en rapport till regeringen.

En samlad bild av en patients vaccinationer skulle underlätta både för vården och individen, enligt E-hälsomyndigheten, som i rapporten föreslår att man tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen, ska få i uppdrag att arbeta för att ta fram ett sådant register.

För att tydliggöra olika aktörers ansvar rekommenderar man också att en samarbetsmodell inrättas mellan staten, regioner, vårdgivare och vaccinatörer.

I rapporten där lärdomar från pandemin presenteras föreslås också en justering av det svenska regelverket kring covidbevis så att det blir möjligt att återkalla felaktiga intyg. Myndigheten anser vidare att det bör vara möjligt att utfärda tillfrisknandebevis utifrån snabbtester, något som också kräver en regeländring.

E-hälsomyndigheten föreslår utöver det att turister från länder som saknar vaccinationsbevis som är giltiga i EU ska kunna ansöka om ett tillfälligt vaccinpass för EU, som gäller i 31 dagar. Myndigheten vill också se en digital katalog med information om alla vårdgivare i Sverige.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.