Hoppa till huvudinnehållet

Pär kämpar mot prostatacancern: "Jag ger inte upp”

Publicerad:
Pär Rosenqvist har levt med prostatacancern i flera år. ”Jag vägrar ge upp”, säger han. Foto: Kajsa Juslin

När tidningen träffade 57-årige Pär Rosenqvist för ett år sedan hade han kämpat mot prostatacancern sedan 2019.

Den striden går vidare.

– Tyvärr har cancern spridit sig. Nu finns inget annat att göra än att köra ända in i kaklet, säger han.

Efter beskedet om prostatacancern: ”Jag har valt att leva här och nu!”

Många som tränar på Davids träningscenter känner igen Pär Rosenqvist. Det är han som inte sällan står i kassan och hälsar besökarna välkomna, ofta med glada tillrop och pigga kommentarer.

Att Pär är allvarligt sjuk i prostatacancer är inget som märks.

– Gymmet, som jag äger tillsammans med min bror, är mitt lilla lufthål i tillvaron och jag vill inte att folk ska uppleva mig som sjuk. Det är väldigt viktigt för mig. Samtidigt är det det härligt med allt stöd.

Mustaschkampen

Karlskoga Tidning - Kuriren och BIK Karlskoga gör gemensam sak

Varje år får 10 000 män beskedet att de har drabbats av prostatacancer. Det här berör många, från de drabbade till anhöriga och vänner. Därför gör Karlskoga Tidning - Kuriren och BIK Karlskoga gemensam sak och är med i prostatacancerförbundets kampanj Mustaschkampen och blandar humor med allvar för att bidra till forskning och bättre vård.

När tidningen träffade Pär i november ifjol var han optimistisk, han tyckte att behandlingen gav effekt.

Men...

– Vid jul kände jag att något var väldigt fel, hade bland annat väldigt ont i ena höften. Det visade sig också att PSA-värdet (se faktaruta) stuckit iväg ganska mycket. Något var fel.

Strålbehandling

För att få fakta genomgick Pär en scanning av hela kroppen.

Undersökningsresultatet var inte det som Pär ville ha.

– Cancern hade spridit sig till skelettet, till höften, och till lymfkörtlar i ryggen. Det var ganska tunga besked att få.

Pär Rosenqvist berättar att han är mycket tacksam över hur bra sjukvården fungerar.
Pär Rosenqvist berättar att han är mycket tacksam över hur bra sjukvården fungerar. Foto: Kajsa Juslin

Ganska omgående sattes en ny strålbehandling igång.

– Jag får också en cocktail med skelettstärkande medicin med jämna mellanrum och äter hormoner. Mina tabletter varje morgon är som en hel frukost, skojar han.

Pär berättar att han är mycket tacksam över sjukvården.

– Det fungerar otroligt bra. Och tänk om jag skulle fått betala medicinen själv, månadskostnaden bara för en tablett är 25 000 kronor per månad.

”Jag måste äta en hel del medicin”, säger Pär Rosenqvist.
”Jag måste äta en hel del medicin”, säger Pär Rosenqvist. Foto: Kajsa Juslin

Hur mår du i dag Pär?

– Efter omständigheterna faktiskt ganska bra, det gäller både fysiskt och psykiskt. Men visst kan det vara jobbigt i perioder. Det är nog oundvikligt att få mörka tankar ibland, men jag känner ingen rädsla. Och det kan jag främst tacka människorna omkring mig för - min sambo, barn, släktingar och vänner. Även om det är en tuff tid känner jag mig faktiskt trygg.

Men det finns en sak som Pär är orolig för, att cancern ska sprida sig till bukspottkörteln.

– Då blir det riktigt jobbigt...

Pär Rosenqvist driver Davids Träningscenter tillsammans med sin bror. ”Det här är mitt lilla lufthål i tillvaron”, säger han.
Pär Rosenqvist driver Davids Träningscenter tillsammans med sin bror. ”Det här är mitt lilla lufthål i tillvaron”, säger han. Foto: Kajsa Juslin

Pär berättar att han bara till viss del försöker anpassa sitt liv efter sjukdomen.

– Med tanke på att skelettet är ganska skört försöker jag att inte ramla... Jag är också lite tröttare än tidigare och jag har ont mellan varven. Men för övrigt gör jag allt jag kan för att leva mitt liv så normalt som möjligt. Jag tror det är viktigt, inte minst för psyket.

Cancern hade spridit sig till skelettet, till höften, och till lymfkörtlar i ryggen.
Pär Rosenqvist

Pär tillbringar många eftermiddagar och kvällar på gymmet. På dagarna jobbar han som målare.

– Som tur är har jag en förstående uppdragsgivare som accepterar att vissa dagar måste jag helt enkelt dra ner på tempot. Jag älskar mitt jobb och tänker inte ge upp det i första taget. Att vara sysselsatt skingrar också tankarna, vilket bara är positivt.

Pär älskar sitt jobb som målare.
Pär älskar sitt jobb som målare. Foto: Kajsa Juslin

När vi träffas håller Pär på att renovera en lägenhet i Sandviken.

– Ett kul projekt, klart annorlunda. Men att stå på ställning och måla är kanske inte det bästa för mig. Men jag vägrar att ge upp...

Kunskap

Pär tycker att Mustaschkampen är ett fantastiskt arrangemang för att sprida kunskapen om prostatacancer och dessutom samla in pengar till forskning.

– Prostatacancer är en hemsk sjukdom som drabbar väldigt många män, även de som inte är ”gamla gubbar”. Det är också viktigt att komma ihåg att cancern inte bara drabbar den sjuke, utan många runtomkring, inte minst familj och vänner. Och här har Mustaschkampen en viktig uppgift, att sprida information. Om vi sedan också kan samla in pengar till forskning är det jättebra.

”Som tur är har jag en förstående uppdragsgivare som accepterar att vissa dagar måste jag helt enkelt dra ner på tempot”, säger Pär Rosenqvist.
”Som tur är har jag en förstående uppdragsgivare som accepterar att vissa dagar måste jag helt enkelt dra ner på tempot”, säger Pär Rosenqvist. Foto: Kajsa Juslin

Under flera år har man på Davids träningscenter också arrangerat något extra för att samla in pengar till prostatacancerförbundet. Så blir det också i år.

– Vi kommer att ha en hel vecka med lite roligheter. Men den biten får mina kollegor sköta i år. Jag har sagt att jag står för cancern, ni får fixa resten, säger han och skrattar.

Och fortsätter:

– Man måste kunna skoja om det här, vara lite morbid, annars blir det outhärdligt...

Till sist Pär, hur ser du på framtiden?

– Jag har levt med det här i 3,5 år och vet att jag aldrig kommer att bli frisk. Det är fakta. Nu handlar det bara om att hålla cancern i schack. Samtidigt vet jag också att en dag tar behandlingarna slut, när kroppen helt enkelt inte svarar på åtgärderna längre. Jag hoppas att den dagen dröjer.

– Men en sak är säker, ingen tar sig ur livet levande...

PSA-prov

PSA-provet är ett vanligt blodprov som tas i armvecket. PSA är en förkortning av prostataspecifikt antigen.

PSA är inte något ”cancerämne” som kommer från en tumör, utan ett äggviteämne, ett enzym, som finns naturligt i kroppen även hos friska män.

PSA produceras i prostatakörteln och finns i hög koncentration i sädesvätska och gör det lättare för spermierna att röra sig.

En del av det PSA som tillverkas läcker ut i blodet. Även helt friska män har därför små mängder PSA i blodet.

Prostatacancerceller producerar mindre PSA än normala prostataceller. Att PSA-halten i blodet ökar vid prostatacancer beror bland annat på att cancern bryter ner prostatavävnaden, så att mer PSA läcker ut i blodet.

Källa: Cancerfonden

Artikeltaggar

BarnCancerCancerfondenSjukdomVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.