Hoppa till huvudinnehållet

Svahn om ’oskuldskliniken’: ”Absolut ingenting som regionen sysslar med”

Publicerad:
Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande.
Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande. Foto: Kajsa Juslin

Den politiska oppositionen var kritisk till den ”oskuldsklinik” som avslöjats under helgen. Nu ställer sig också styret, med Andreas Svahn (S) i spetsen, bakom kritiken.

En av ”oskuldsklinikerna” återfinns i Örebro - och samarbetar med regionen

Den klinik i Örebro som erbjudit så kallade "oskuldsoperationer" till hedersutsatta kvinnor har fått stark kritik från politiskt håll, men så har även regionen fått. Nu ställer sig regionledningen bakom kritiken, men slår bort det incitament som funnits kring att samarbete skulle förekomma de båda parterna emellan.

– Jag vill börja med att uttrycka min avsky för den här typen av verksamhet, där man gör medicinska ingrepp utan medicinsk grund, med bakgrund i hedersförtryck. Det är förkastligt, oetiskt och absolut ingenting som Region Örebro län sysslar med, säger regionstyrelsens ordförande, Andreas Svahn.

Fram till 2018

Liberalernas oppositionsråd, Willhelm Sundman, riktade i en interpellation till hälso- och sjukvårdsnämnden skarp kritik mot att en eller flera av de anställda på kliniken både fått sin utbildning på USÖ, samt därefter förekommit som föreläsare på universitetssjukhuset.

– När det gäller föreläsningar kan jag konstatera att det handlar om en person, men att detta inte har förekommit hos oss sedan 2018. Vi har inte heller betalat ut några pengar till företaget. Däremot har en av läkarna på kliniken haft en deltidstjänst hos oss, men den avslutades i somras. Det är inte ovanligt att läkare jobbar för flera olika ställen samtidigt men sedan dess har vi inga som helst medarbetare hos oss som även jobbar på den privata kliniken.

Hur ställer ni er till om en anställd vill vara aktiv även inom andra verksamheter?

– Det vi gör är att man måste fråga sin chef om att godkänna eventuell bisyssla. I samband med det måste man också pröva om bisysslan skadar förtroendet för regionens verksamhet.

Hur kom det sig att den person som jobbade hos er fram till i somras inte längre är kvar?

– Så vitt jag vet slutade personen på eget initiativ. Om man jobbar med plastikkirurgi i allmänhet är det inga konstigheter men om vi skulle få kännedom om att det handlar om den här typen av uppdrag får man i så fall välja att avsluta sin anställning inom regionen.

Artikeltaggar

Andreas SvahnKritikÖrebroPolitikPolitiska system och ideologierRegion Örebro länSjukvårdSocialdemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.