Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens servicechef slutar – blir kommunchef

Publicerad:
Vid invigningen av Degerfors nya vattenverk var Magnus Ådén med och klippte bandet, han står tvåa från vänster. Övriga i bild är dåvarande kommundirektör Teresa Zetterblad, kommunalråd Anneli Mylly (V) och Mats Andersson, projektledare och tillika vd för ELVA, totalentreprenören för satsningen. Foto: Love Tallmyren

Degerfors kommun står snart utan servicechef. Magnus Ådén slutar för en högre chefstjänst i en värmländsk kommun.

1 februari slutar Magnus Ådén sin tjänst som servicechef i Degerfors kommun, som han påbörjade i oktober 2020. Istället för att pendla österut från Karlstad ställer han då kosan västerut, då han ska jobba på en högre befattning i Eda kommun.

Nyligen stod det nämligen klart att han utsetts till ny kommunchef i kommunen nära norska gränsen.

– Dit blir lite längre arbetsväg, men tågen går tätare och en förutsättning är att tågpendling funkar, för det är inte gratis att åka med bil direkt. Jag bor i Karlstad så det blir nästan dörr till dörr. Det skulle ha blivit tåg när jag jobbade här i Degerfors också, men det har inte fungerat riktigt. Nu hoppas jag de får ordning på tågtrafiken åt båda hållen, det är jätteviktigt att det fungerar oavsett var man åker, säger Ådén.

Spännande närhet

På frågan om han slutar för att han ogillar Degerfors, svarar han tvärt:

– Nej jag har trivts jättebra. Men jag sökte det här jobbet och fick det, då tackade jag ja. Det är en ny utmaning, säger Ådén och fortsätter:

– Där är 8 500 invånare, så det är ungefär samma storlek på kommun, men där bygger det mycket på handel och gränsrelationer med Norge.

– Närheten till Norge är en ingrediens som känns jättespännande, att få jobba mot Norge i de klustren och sammanhangen blir lite som en internationell arena.

Samverkansstyre

Nyligen blev det också klart med vilka som ska styra politiskt under mandatperioden i kommunen där Ådén blir chef.

– Ja det blir en bred samverkan med sex partier som gått ihop Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Hela Edas lista, säger Ådén.

Ser du några stora utmaningar framför dig som direkt måste göras i Eda?

– Nej det vet jag inte, men jag kan tänka att det är samma som de flesta småkommuner har, rent ekonomiskt. Nu har inte Eda akuta underskott, men man måste jobba aktivt med ekonomistyrning även där. Sen är såklart att sätta sig in i ett nytt jobb och alla nya människor en personlig utmaning, säger Ådén.

Läktarbygget

Vi pratar en del om vad han ska hinna med på tjänsten i Degerfors innan han slutar sista januari.

– Det stora projektet är att få färdigt på Stora Valla med läktaren. Nu hinner vi inte göra helt färdigt innan jag slutar, det vore en utopi, men att komma så långt som möjligt i att få fram underlag och förbereda en upphandling, så det bara är att trycka på knappen, säger Ådén och fortsätter:

– Dispens för läktarbygget gäller år 2023 ut, men fotbollssäsongen börjar inte förrän i mars-april 2024 och då ska läktaren stå klar.

Magnus Ådén lämnar tjänsten som servicechef i Degerfors kommun och blir kommunchef, fast i en annan kommun.
Magnus Ådén lämnar tjänsten som servicechef i Degerfors kommun och blir kommunchef, fast i en annan kommun.

– Sen att sätta in de nya cheferna vi rekryterat i sina uppgifter, det är Robert Håkansson som chef på renhållning-, gata- och park, samt Johanna Bergfalk, som fritidschef och för AME, eller resursenheten som det heter.

Ådén nämner också det ständiga arbetet med att hjälpa till med att få balans i kommunens ekonomi.

– Så gott det går utifrån uppdraget. Vi ligger inte med underskott i vår förvaltning, tvärtom, men det är viktigt att fortsätta hålla i och hålla igen och vara noggrann med pengar, så man inte bidrar till att bygga på underskottet, säger Ådén.

Efterträdare

– Sen vet jag inte hur Björn (t.f kommundirektör, reds. anm.) tänker med ersättare för mig. Nu drar man igång rekryteringsprocessen men jag har svårt att tro att de får nån på plats innan jag slutar.

Ådén tycker dock att det är en jätterolig tjänst han nu lämnar, en tjänst där det händer mycket.

– Jag är övertygad om att det lockar många som har teknisk bakgrund. Man lär sig otroligt mycket i en mindre kommun, det är operativt. En förvaltningschef i en stor kommun är mer distanserad, men här är det ”hands on” för man får nästan vara projektledare i vissa sammanhang, säger Ådén, som till Degerfors kom från olika chefsposter i motsvarande förvaltning i Karlstads kommun.

Artikeltaggar

ArbeteDegerforsDegerfors kommunFörvaltningMagnus ÅdénNorgePendlingServiceförvaltningenTågtrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.